Порожанов: Изпълнението на приходната част за 2014 изостава сериозно

Проектът за актуализация на бюджета е експертна прогнозна, която ще се оцени от следващия кабинет и парламент, коментира финансовият мининистър

29.09.2014 | 16:50 Редактор: Мариета Иванова
Порожанов: Изпълнението на приходната част за 2014 изостава сериозно

„Проектът за актуализацията на бюджета за тази година е експертна прогноза, която ще се оцени от следващия кабинет и парламент," заяви министърът на финансите Румен Порожанов по време на представянето на мотивите за изменение и допълнение на Закона за държавния бюджет за 2014 г. пред водещи икономисти и финансови анализатори от неправителствения сектор и от академичните среди днес-29 септември в Министерството на финансите.

Министър Порожанов коментира, че анализът на изпълнението на параметрите по приходите очертава сериозно изоставане на годишна база спрямо планираните със ЗДБРБ за 2014 година, съобщават от пресслужбата на ведомството. По думите му причините за това са комплексни - макроикономически, административни, нормативни и други. Освен, че е била надценена прогнозата за икономическата ситуация, е подценено и влиянието на редица неблагоприятни фактори - като намалялата база за събиране на данъците, влошената икономическа среда, липсата на политическа стабилност, минималните инвестиции и оттеглянето на инвеститорите от страната ни.

Той припомни още, че министерствата е трябвало да работят с 22% намален бюджет - 12% са редуцирани още при планирането на бюджета заради осигуряването на ресурс за Публичната инвестиционна програма, 5% е бил заложеният буфер за ведомствата и допълнителни 5% икономии са наложени през месец юли тази година след приемането на актуализацията на бюджета на НЗОК.

Финансовият министър обясни още, че след поредица от срещи и консултации с министерствата, те са заявили 1 млрд. лв. недостиг на средства до края на годината, но от своя страна, МФ е минимизирало заявените разходи до нормални граници, необходими за функционирането на ведомствата. Министърът посочи, че повечето проблеми са в нереформираните структури.

Министър Порожанов каза още, че предложеното повишение на тавана на дълга в актуализацията на бюджета е и с превантивна цел. Предвидено е осигуряване на допълнителен дълг в размер до 4,5 млрд. лв. за 2014 г. за финансиране на по-високия дефицит и за осигуряване на надежден буфер за ликвидна подкрепа на банковия сектор.
Някои от поканените икономисти представиха писмените си становища по ЗИД на ЗДБРБ за 2014 г., като в последвалата дискусия повечето участници изразиха мненията си „за" и „против" необходимостта от актуализация на бюджета и по отделни параметри от проектозакона.