Служебното правителство смята, че могат да бъдат разсрочени договорите с двете американски централи

Щонов се надява да има приемственост от следващия кабинет

26.09.2014 | 14:50 Редактор: Ирина Георгиева
Служебното правителство смята, че могат да бъдат разсрочени договорите с двете американски централи

Двете американски централи - ТЕЦ AES Марица Изток 1 и ТЕЦ Контур Глобал Марица Изток 3, имат сключени с държавата 15-годишни договори (от 2011 до 2026 г.) за изкупуване на цялата произведена от тях електроенергия. Те имат срок на живот от 50 години и спокойно може договорите с тях да се разсрочат във времето, за да може финансовата тежест от тези договори в близките години да намалее. Това каза днес пред журналисти министърът на икономиката и енергетиката Васил Щонов, който обяви какви мерки ще препоръча служебният кабинет за справяне с дефицита в системата, предаде БТА.

Започнали сме разговори с двете централи, но трябва да сме реалисти - едва ли един инвеститор, който има 15-годишен договор за изкупуване на електроенергия, ще промени този договор в срока на действие на служебното правителство, каза Щонов. 

Надявам се да има приемственост от следващия кабинет, защото няма начин да не се направи предоговаряне или промяна на профила на изкупуване на електроенергията от двете централи, заяви Щонов.

Друга мярка, която се обсъжда за намаляване на дефицита в системата на енергетиката, това е заводските централи и 
топлофикационните дружества, които произвеждат електроенергия по комбиниран способ на преференциални цени, да бъдат накарани да използват за собствени нужди тази енергия и едва остатъка да продават по високи цени, обясни министърът. Той каза, че в момента заводските централи продават произведената от тях електроенергия на високи цени, а в същото време си купуват електроенергия от свободния пазар.