ДКЕВР обсъжда цената на природния газ от 1 октомври

Представят възможностите за алтернативни газови доставки

23.09.2014 | 13:39 Редактор: Ирина Георгиева
ДКЕВР обсъжда цената на природния газ от 1 октомври

Цената на природния газ от 1 октомври ще бъде обсъдена на заседание на  ДКЕВР. Булгаргаз иска синьото гориво да поскъпне с 1,6% от следващия месец. За вероятност от газова криза предупреди министърът на икономиката и енергетиката Васил Щонов, който откри енергиен форум, посветен на възможностите за алтернативни газови доставки. 

Ако спрат или дори намалеят доставките на газ, положението в България ще стане тежко. Това заяви на енергийният министър. По думите му дали ще има газова криза, или не е трудно да се предвиди, но има голяма вероятност, че това може да стане.

Енергийният министър увери, че правителството следи активно процесите в Украйна и отношенията между Русия, Украйна и европейската общност. Той беше категоричен и че се предприемат мерки, за да се предпазим от евентуална газова криза. Щонов обясни, че при евентуално спиране на доставките страната ни може да се справи през първия месец, а през втория ще започне ограничаване на индустриалните потребители.

При евентуална газова криза страната ни не може да разчита на местния добив, тъй като е много малък - под 0,5 млн. кубически метра на ден, което е около 5% от потреблението в страната през зимните месеци, припомни отново Щонов:

"Остава ни газохранилището в Чирен. Там проблемът е, че то може да дава максимум до 4 млн. куб метра на ден и колкото повече се изпразва, толкова този дебит намалява. В момента Чирен продължава да се пълни. Към вчерашна дата беше пълен на 440 млн. куб. м,това е 80%." - коментира Щонов.

Това, което е добре за страната ни е, че топлоцентралите у нас имат възможност да работят на мазут. Това всъщност се подготвя в момента като вариант, обясни енергийният министър. Ето какво обаче се изисква при този вариант: 

Но въпреки всички мерки, министър Щонов беше категоричен, че при една по-дълга газова криза – над 20-30 дни – ще има последствия за бизнеса.

Междувременно Енерго-Про и ЧЕЗ изразиха недоволството от предложеното увеличение на цената на тока с 9,79% от 1-и октомври. Основното възражение на енергодружествата е насочено не към конкретните проценти на повишение на цената, а това, че то се формира по непрозрачен начин.