Христосков: Възрастните хора няма да мизерстват с по-ниски пенсии догодина

Христосков обясни, че бизнесът и синдикатите са договорили минимални осигурителни прагове

23.09.2014 | 17:33 Редактор: Ирина Георгиева
Христосков: Възрастните хора няма да мизерстват с по-ниски пенсии догодина

Възрастните хора няма да мизерстват с по-ниски пенсии догодина, обяви служебният социален министър Йордан Христосков. Коментарът му дойде, след като по-рано днес медии разпространиха новината, че парите на пенсионерите ще бъдат намалени заради отрицателната инфлация, която се отчита при индексацията на пенсиите по така нареченото "швейцарско правило". 

Христосков обясни още, че бизнесът и синдикатите са договорили минимални осигурителни прагове в над половината икономически дейности през 2015 г., като ръстът е средно 4,2 на сто.Този процент ще бъде административно наложен и в дейностите, където няма споразумение.

Христосков уточни, че финансовият ефект от вече договореното е 36,2 млн. лева допълнително във фондовете на общественото осигуряване. А ако се възприеме административно договореният процент от 4,2 на сто нарастване, тогава ефектът ще бъде 49 млн. лева.

„Практиката е показала, че нито намалява заетостта от увеличението на минималните осигурителни прагове и минималната работна заплата, нито нараства безработицата. Ако всички тези пресмятания се сбъдваха, сега безработицата трябваше да бъде 50 на сто“, посочва социалният министър.