Бизнесът предлага осигурителните прагове да са обвързани с конкретния регион

Според работодателите само така ще се избегне последващ фалит на малкия и средния бизнес

16.09.2014 | 17:11 Редактор: Мариета Иванова
Бизнесът предлага осигурителните прагове да са обвързани с конкретния регион

Увеличението на минималните осигурителни прагове да е обвързано с региона, големината на дружеството и производителността на труда, предлагат от Асоциацията на индустриалния капитал  в България. Поводът на предложението е идеята за вдигане на осигурителната ставка от 1 януари догодина, което е обсъдено на Националния съвет за тристранно сътрудничество.

Според работодателите само така ще се избегне последващ фалит на малкия и средния бизнес и увеличаване на безработицата.

Всяко увеличение на минималния осигурителен доход води до ръст в сивата икономика, показва изследване на работодателската организация. Според проучването голяма част от фирмите не виждат връзка между скока на ставката и ръста на заплата.

Други пък смятат, че само така могат да увеличат възнаграждението на служителите си. Моделът, който предлага бизнесът, предвижда преди всяко увеличение да се изчисли как данъкът ще се отрази на фирмите и на постъпленията в Осигурителния институт.

От Асоциацията на индустриалния капитал са пресметнали, че ако системата им заработи до края на годината, то осигурителните прагове в различните региони на страната ще се вдигнат за следващата година с 0,6 до 3,5%.

„Ако изобщо не може да се премахне тази система, ако нямаме смелостта да го направим, като я заменим с повишен контрол, така че да се плащат осигуровки върху реалните възнаграждения, а не върху декларираните счетоводни, то поне нека я усъвършенстваме така че да имаме едно по –адекватно стимулиращо възнаграждение“, заяви Васил Велев, председател на Управителния съвет на АИКБ.

От КНСБ отхвърлиха идеята на бизнеса. Според тях моделът би довел до дискриминационно отношение към работниците и служителите, полагащи еднакъв труд в различните предприятия и региони.

Още по темата вижте от репортажа на Веселин Детелинов.