Предвидените средства в бюджета за дълговете на БДЖ не били достатъчни

Предстоят нови преговори за разсрочване на задълженията от 600 млн.лв., коментира транспортният министър

03.09.2014 | 16:07 Редактор: Мариета Иванова
Предвидените средства в бюджета за дълговете на БДЖ не били достатъчни

По три милиона лева месечно до края на годината е предвидената сума в бюджета за погасяване на задълженията на държавната железница, заяви след заседанието на Министерския съвет транспортният министър Николина Ангелкова. Тя посочи, че заделените средства са крайно недостатъчни за натрупаните задължения в размер от 600 млн. лв. В тази връзка предстои да бъдат водени преговори с кредиторите за разсрочване на задълженията.

Ангелкова посочи, че се очаква нотификация от ЕК за държавна помощ от 172 млн. лв., която трябва да се предвиди в бюджета и която се отнася до стари задължения, предаде БТА.

Транспортният министър посочи още, че  недостигът на средства за ремонти и текущо поддържане е 195 млн. лв., като няма пари и за нов подвижен състав.

Министерството е отказало издаване на лиценз за товарни превози на фирмата "ТЕЦ Бобов дол - Товарни превози", защото не отговаря на изискванията на закона, преди всичко за финансовата стабилност, съобщи още Ангелкова.

Недостиг на средства в размер на  109 млн. лв. за съфинансиране на железопътните проекти изпитва и НКЖИ. Този финансов ресурс не бил предвиден в бюджета.