От началото на месеца у нас работи първия биткойн автомат

а сега машината е еднопосочна и чрез нея може само да се получават биткойни срещу левове

16.08.2014 | 17:08 Редактор: Ирина Георгиева
От началото на месеца у нас работи първия биткойн автомат

От началото на месеца у нас работи първия биткойн автомат. За сега машината е еднопосочна и чрез нея може само да се получават биткойни срещу левове. Това е вид платежна система, чрез която можем да пазаруваме в интернет пространството. Тя не се контролира от държавен орган или централна банка. 

От няколко седмици в България работи и първият битомат. От него всеки, който притежава биткойн сметка и електронен портфейл може да си закупи биткойни. Закупуването става за около минута. За целта е необходимо да носим с нас и кюаркода на сметката ни. Той може да бъде на хартиен или електронен носител.

"Ето тук го показваме на сканиращата камера. Веднага устройството го прочита. Това е биткоин адреса. След което ако сте решили на каква стойност ще за купите биткойн поставяте парите без значения на страната и имем указание тук че сме депозирали 20 лева срещу което закупуваме 26,60 милибиткойнта." - обяснява репортерът на България Он Ер Васил Детелинов.

Засега нестандартния банкомат само приема пари. Но при по-голям интерес да бъде надграден в двупосочен биткойн автомат, който ще позволява обмена както на биткойни срещу левове, така и на левове срещу биткойни. 1 биткойн струва около 750 лева, като цената се променя постоянно защото курсът е вързан с няколко водещи борси.

Интересът към биткойните става все по- голям отчитат от Българската биткойн асоциация. В няколко магазина и заведенията у нас дори можем да се разплатим чрез криптираната валута.

"По данни на най-големият оператор , които е платежен процесор за плащане - бит пей. Средно на ден новите му клиенти, които искат да приемат плащане на бит кой са около 3 хиляди. Просто си представете какъв е темпа на нарастване на интереса то търговците към биткойна. Както златото и среброто за благородни метали във физически свят, във виртуалния свят гледаме на биткойна като благородно число." - коментира Павел Чорбаджийски, председател на Българската биткойн асоциация .

Биткойн апаратът е монтиран в Интерпред София, а до него свободен достъп има всеки биткойн ползвател.