Споразумението с "Уестингхаус" за VII блок на АЕЦ „Козлодуй“ е подписано

По план новият реактор следва да влезе в експлоатация до 2023

01.08.2014 | 15:40 Редактор: Мариета Иванова
Споразумението с

Американската енергийна компания "Уестингхаус" обяви, че е подписала акционерно споразумение за разширяване на мощностите на АЕЦ „Козлодуй“. Започналите през декември 2013 година консултации  били водени с всички политически партии, става ясно от разпространено в медиите прессъобщение на компанията. От "Уестингхаус" уточняват, че това и  всички следващи споразумения ще бъдат обект на разглеждане от следващото правителство.

The Wall Street Journal отбелязва, че подписаното споразумение ще трасира пътя на европейската държава за диверсификация на източниците за производство на енергия и ядрено гориво, заменяйки руските със западни технологии,  като същевременно отговаря на строги цели на ЕС за намаляване на емисиите на парникови газове.
Проектът по изграждането на седми блок в АЕЦ „Козлодуй“ се оценява на 5 млрд. долара, пише още WSJ. Подписаното споразумение дава на Westinghouse 30-процентен дял в проекта.

От своя страна, американската компания ще осигури цялото необходимо оборудване за изграждането на 1000 мегаватовия ректор, дизайна, техниката и горивото.

WSJ отбелязва, че проектът ще бъде основен източник на работни места в най-бедната страна-членка на ЕС. По време на изграждането на проекта ще бъдат ангажирани около 3 500 души и допълнително 15 хиляди по свързаните с проекта дейности, пише още изданието, цитирайки данни от компанията. След завършването на проекта за експлоатацията на реактора ще бъдат наети до 800 специалисти, става ясно от публикацията.

По план новият реактор следва да влезе в експлоатация до 2023.

От пресцентъра на АЕЦ „Козлодуй“ посочват, че на 31 юли 2014 г. са били потвърдени постигнатите договорености в рамките на преговорите по условията на Акционерно споразумение между „АЕЦ Козлодуй – Нови мощности“ ЕАД, „АЕЦ Козлодуй“ ЕАД и „Уестингхаус Електрик Къмпани“ ЛЛС по проекта „Изграждане на нова ядрена мощност в АЕЦ „Козлодуй“.

Акционерното споразумение влиза в сила окончателно след одобряване от следващото правителство, в т.ч. на Споразумението за финансов модел и на Договора за проектиране, инженеринг, доставка и строителство, по съответния надлежен ред. Подготовката на последните два документа все още не е стартирала, отбелязват от пресцентъра на централата.

Ето и пълният текст на прессъобщението:

01.08.2014 Информационно съобщение

На 31 юли 2014 г. бяха потвърдени постигнатите договорености в рамките на преговорите по условията на Акционерно споразумение между „АЕЦ Козлодуй – Нови мощности“ ЕАД, „АЕЦ Козлодуй“ ЕАД и „Уестингхаус Електрик Къмпани“ ЛЛС по проекта „Изграждане на нова ядрена мощност в АЕЦ „Козлодуй“.

Одобряване от следващото правителство ще бъде условие Акционерното споразумение да влезе в сила.

Това постановява решение от заседание на Министерски съвет от 30 юли 2014 г., на което бе одобрен доклад на министъра на икономиката и енергетиката във връзка със сключването му. Акционерното споразумение влиза в сила окончателно след одобряване от следващото правителство, в т.ч. на Споразумението за финансов модел и на Договора за проектиране, инженеринг, доставка и строителство, по съответния надлежен ред. Подготовката на последните два документа все още не е стартирала.

Преговорите по Акционерното споразумение са проведени и завършени в периода януари – юли 2014 г. от създадена със заповед № 92-04/4 от 16.01.2014 г. на Изпълнителния директор на „Български Енергиен Холдинг” ЕАД Група за управление на проекта.

Акционерното споразумение е етап от проекта „Изграждане на нова ядрена мощност в АЕЦ „Козлодуй“.

За влизане в сила на споразумението е уговорена поредица от предварителни условия, сред които решение на министъра на околната среда и водите за одобрение на Доклада за оценка на въздействието върху околната среда; решение на Министерски съвет на България по чл. 45 от Закона за безопасното използване на ядрена енергия и получаване на всички разрешителни, прилагани в Европейския съюз и в България, необходими за реализацията на проекта.

В Акционерното споразумение се предвижда дяловото участие в проектната компания – „АЕЦ Козлодуй – Нови мощности“ ЕАД, да бъде в пропорция 70% за „АЕЦ Козлодуй” ЕАД и 30% за „Уестингхаус Електрик Къмпани“ ЛЛС.

Планира се проектът да се финансира основно от експортни кредитни агенции, имащи опит в енергетиката на България, както и с други международно приети финансови инструменти.

Споразумението е конструирано по начин, предоставящ множество защити за българския акционер. Разработването на проекта е разделено на отделни етапи и инвестиционните решения на акционерите за всеки етап са обвързани с изпълнението на ключови предварителни условия – национални и европейски законови изисквания, финансови и търговски условия и др.

Преди изпълнението на ключовите условия и получаване на потвърждение от различните финансови институции за отпускането на финансов ресурс за проекта няма да се поръчва оборудване и да се извършват строителни дейности.
В споразумението не са дискутирани държавни гаранции и дългосрочни договори за изкупуване на електрическа енергия.
За избор на строител на новата ядрена мощност се предвижда да се проведе открит международен търг.

След съгласуване с „Уестингхаус Електрик Къмпани“ ЛЛС, което предстои, Акционерното споразумение ще бъде публикувано в сайта на „АЕЦ Козлодуй“ ЕАД".