Иван Стойков: Има разлика между случващото се около дадена банка и целия пазар

Ако има корекции по кредитни продукти, те ще са резултат от промените в Закона за потребителския кредит, коментира експертът

23.07.2014 | 10:12 Редактор: Мариета Иванова
Иван Стойков: Има разлика между случващото се около дадена банка и целия пазар

Определено има вълнения в банковия сектор, но това което се случва в първа, втора, трета банка е различно от това, което е целят банков пазар, коментира в Сутрешния блок на Bulgaria On Air финансовият анализатор от сайта Моите пари Иван Стойков. Според него събитията по тази линия не са толкова свързани, за да рефлектират върху кредитните продукти. - „Ако има някакви корекции, те ще са в резултат на промените в Закона за потребителския кредит, не толкова от случващите се събития в момента. Проблемите около случващото се със самата Корпоративна търговска банка по-скоро не са икономически, или поне досега не са доказани, че са такива. Така, че тези събития, които преминаха, не показват, че ще има подобни промени заради ситуацията“, заяви експертът.

Стойков заяви още, че още преди да бъдат приети промените в Закона за потребителския кредит е имало заявки от страна на кредиторите, че „трябва да бъдат компенсирани от отпадналите такси“. И това ще се стане с лихвите, коментира експертът.

Той поясни, че „когато има повишение на лихви, това по-скоро се отнася до банковите кредити, тъй като небанковите продуктите са по-различни и често при тях има само такса за полазване на самия кредит. Но, когато има лихва, ще има корекции, за да влязат в изискването за максимален годишен процент на разходите до 50%“. Стойков коментира още, че въпреки, че това е административна корекция, трябва да бъде направена.

Експертът посочи, че сред най-важните промени е отпадането на таксите за усвояване и управление на кредит. Друго важно изменение е при формирането на лихвата, което вече трябва да бъде базирано на пазарен индекс. Отпада и лихвата за предсрочно погасяване при ипотечните кредити след първата година.

Вижте цялото интервю от видео файла.