ЕК: Тристранните преговори за руския газ може да се подновят през юли

На 25 юни еврокомисарят по енергетиката Гюнтер Йотингер ще се срещне с енергийния министър на Украйна Юрий Продан

23.06.2014 | 15:35 Редактор: Мариета Иванова
ЕК: Тристранните преговори за руския газ може да се подновят през юли

През първата половина на юли тристранните преговори за руския газ към Украйна може да бъдат възобновени, съобщи говорителят на комисаря по енергетиката Гюнтер Йотингер - Сабине Бергер, цитирана от РИА-Новости.

На един по-ранен етап шефът на „Нафтогаз“ Андрей Коболев също заяви, че през юли очаква възобновяване на преговорите във формата Русия- Украйна – Европейската комисия.

По думите на  Бергер еврокомисарят по енергетиката Гюнтер Йотингер планира да се срещне в Брюксел идната сряда – 25 юни, с министъра на енергетиката и въгледобивната промишленост на Украйна  Юрий Продан.

„Целта на срещата е да бъдат проведени двустранни дискусии с фокус върху газовите въпроси. Ще държим връзка и с руските ни партньори в близко бъдеще, за да проведем поредните тристранни преговори в първата половина на юли“, заяви Бергер.
На 16 юни Русия спря всички газови доставки за Украйна. Киев настояваше за рязко понижение на цените на синьото гориво на руския газ, отказвайки да плати натрупания дълг към Газпром, достигнал 4.5 млрд. долара. Предложените от Русия варианти за отстъпка бяха отхвърлени от Украйна, след което руската страна заяви, че ще продължи преговорите след изплащане на дълга.