Търси се проектант за новия терминал на варненското пристанище

Цялата инвестиция ще достигне до 1 млрд. лева

30.04.2014 | 09:54 Редактор: Ирина Георгиева
Търси се проектант за новия терминал на варненското пристанище

Международен конкурс за проектант за новия интермодален терминал на варненското пристанище ще бъде обявен на 30 април. Това заяви депутатът Борислав Гуцанов в Сутрешния блок на България он ер. По негови думи цялата инвестиция ще достигне до 1 млрд. лева. В тях са включени, както прехвърлянето на старото в новото пристанище, така и изграждане на аквариум и атракционни  зони. Документацията трябва да бъде готово до края на годината, а през 2015 следва да започне строителството на новия пасажерски терминал.

Новият интермодален терминал ще осигури повече работни места, ще е ключов за българския туризъм и най-вече ще е важен транспортен коридор, допълни Гуцанов.

„Нашето влизане в ЕС не е самоцелно. Варна, Бургас вече сме източна част на Европа, а не на България и ние трябва да се възползваме от тези промени, които станаха преди няколко години,“ посочи още депутатът от левицата.

Гуцанов коментира пред Йоанна Николова и промените в Закона за туризма и какво ще гарантират, те през лятото.

По думите му сезонът ще е много по-спокоен.

„Ако  не беше приет Законът до началото на този сезон, обричаше на много особени изпитания особено малкия и среден бизнес", коментира Гуцанов.

Гуцанов е категоричен, че промените в закона не означават нови строежи. По негови думи целият Закон за устройството на Черноморието е рестриктивен.

„За жалост той е приет като такъв едва 2008 г. и е изпъснат един десетгодишен период от 1997 - 1998, когато започват приватизацията и строежите на хотелите по Черноморието. Тогава според мен се получават всички тези безумия,“ посочи депутатът.

Още по темата

Днес се открива и началото на регатата „Тол шипс“ във Варна, заяви Борислав Гуцанов. Събитието ще се проведе в дните от 30 април до 3 май, а Варна е домакин на регата за втора година.

Екип на телевизия Bulgaria On Air ще снима събитието. Очаквайте скоро в ефира на медията разширени репортажи и документални филми.