Украйна търси внос на газ от Европа през Словакия

ЕС и Украйна преговарят в Братислава до 28 април

24.04.2014 | 23:11
Украйна търси внос на газ от Европа през Словакия

Украйна търси внос на газ от Европа през Словакия, след като Русия поиска още 11,4 млрд долара за горивото и на фона на напрежението в Донецка област.

Словакия, ЕС и Украйна обаче не успяха да постигнат споразумение на срещата на 24 април в Братислава, съобщава Bloomberg. Комисарят по европейската политика Гюнтер Йотингер съобщи, че договор за доставка на значителни количества газ за Украйна ще изисква руското съгласие. В момента европейските доставки едва могат да осигурят половината от вноса на Газпром, съобщава агенцията.

Джулиан Ли, старши анализатор по енергийните проблеми в Центъра за глобални енергийни изследвания в Лондон заяви пред Bloomberg, че „Словакия ще иска някаква гаранция, че ще й се плати. Проблемът отчасти е заради неспособността на Украйна да си плати за доставките от Газпром, затова всеки друг доставчик ще иска да се увери, че няма да го постигне същата участ“.

Словакия е транзитна страна за природния газ, който Газпром изнася за Европа, 50 млрд куб. м за 2013, една трета от продажбите на компанията в региона, по данни на Eustream AS, словашкия оператор на тръбите и подразделение на Газпром. Словакия внася 5,4 млрд куб. м за свои нужди, по данни на руската компания.

Още по темата

Саймън Пирани от Oxford Institute for Energy Studies казва за Bloomberg: „Има търговски проблем. Газпром очевидно е твърде голям клиент за Eustream и не е в негов интерес да позволи реверсивен пренос“.

Русия е изпратила 25,8 млрд куб.м газ за Украйна през 2013, включително доставките за държавната Нафтогаз Украйна, или около 71 млн куб. м дневно, половината от потреблението на страна, по данни на Газпром.

Eustream миналата седмица предложи да започне реверсивен пренос към Украйна през октомври., обяви Вахрам Чугурян, говорител на компанията в Братислава. Това са 39% от руския износ за Украйна, по данни на Bloomberg.

Тристранните преговори продължават на 25 април. Украйна разчита да постигне сделка до 28 април, съобщи украинският министър на енергетиката Юри Продан. Русия е готова за преговори с ЕС и Украйна на 28 април, потвърдила е Олга Голан, говорител на руския министър на енергетиката по телефона за Bloomberg. Сабине Бергер, говорителка на Гюнтер Йотингер е казала, че няма потвърдена дата за преговори с Русия.

Председателят на УС на Газпром, Алексей Милер обсъди с австрийския министър на икономиката Райнхолд Митерленер и директора на OMV Герхард Ройс алтернативните пътища за доставки за Европа на среща във Виена на 22 април. Руската компания е приела австрийското предложение за изграждане на участък от Южен поток на територията на страната. Това ще стане в рамките на действащото междуправителственото споразумение, паралелно със строителството на газопровода в Словения.