Стойнев: Проектът „Южен поток” няма да бъде прекратен

Енергийният министър ще се срещне с еврокомисаря по енергетиката Гюнтер Йотингер преди второ четене на промените в Закона за енергетиката

24.04.2014 | 16:12 Редактор: Мариета Иванова
Стойнев: Проектът „Южен поток” няма да бъде прекратен

Проектът „Южен поток” няма да бъде прекратен, обяви енергийният министър Драгомир Стойнев в Брюксел след среща с комисаря по енергетиката Гюнтер Йотингер, предаде БНР.

Енергийният министър е категоричен, че България върви в правилна посока по отношение на спазването на европейското законодателство и няма причини да отлага строителството на газопровода.

Министър Стойнев съобщи, че е предоставил на комисаря достатъчно информация, която показва, че България по никакъв начин не нарушава европейската правна рамка с готвените промени в Закона за енергетиката. Според него представители на опозицията у нас са дали на Йотингер невярна информация за естеството на тези промени.

„Аз бях доста изненадан от факта, че опозицията в България може би погрешно го е информирала. Може би тяхното желание е отново този проект да бъде спрян, а това по никакъв начин не отговаря на интересите на страната. Комисарят Йотингер изрично заяви, че както Русия, така и "Газпром" са важен партньор на Европа и че този проект е важен за доставки на природен газ за Европа“, отбеляза още Стойнев.

Енергийният министър сподели още, че е обяснил на комисар Йотингер, промените в Закона за енергетиката са приети само на първо четене и че преди второто четене опозицията може да представи свои предложения, които може да бъдат уважени.

Преди второто четене на промените се предвиждало да има втора среща между  Стойнев и Йотингер. По думите на министъра засега ЕК няма забележки относно наземната част на "Южен поток“. Що се отнася до морската, то тя не се отличавала по нищо от сега действащите и други газопроводи към Европа, отбеляза още Стойнев.