Трябва да се изчака с приемането на Закона за частния фалит, смята адвокат

Проектозаконът трябва да бъде съобразен, както с европейското, така и с българското законодателство, коментира Георги Събев

23.04.2014 | 08:25 Редактор: Ирина Георгиева
Трябва да се изчака с приемането на Закона за частния фалит, смята адвокат

Трябва да се изчака с приемането на Закона за частния фалит, коментира в Сутрешния блок на България он ер, адвокатът Георги Събев. Той подчерта, че страната ни отдавна се нуждае от подобен закон, но ако бъде приет сега, има риск да послужи предимно за политически цели. Припомняме, че преди дни вицепремиерът и правосъден министър Зинаида Златанова заяви, че Министерството на правосъдието е почти готово с изготвянето на Закона за частния фалит.

Събев подчерта, че законопроектът първо трябва да бъде публикуван в сайта на правосъдното министерство, а след това да се развие дискусия, на която да се коментират слабите му места. Адвокатът е категоричен, че писането на един такъв проектозакон изглежда много лесно, но в действителност е изключително трудоемко и се нуждае от много експертна работа.

Първата слаба страна на подготвяния закон, според него, е, че трябва да се постигне баланс между кредитор и длъжник. В момента липсва защита на кредиторите от злонамерени длъжници, което е сериозен пропуск, допълни експертът.

Друга негова препоръка в изготвянето на проектодокумента е да се вземат предвид, както европейските практики, така и действащото българско законодателство. По негови думи обсъжданият проект в момента е един добър превод, който обаче не е съобразен с българското законодателство.

Министерството на правосъдието предвижда и създаването на регистър в Агенцията по вписванията, в който ще се обявява молбата за защита на длъжника, както и имотната му декларация с всички актуализации на имущества и доходи. Три години след обявяването на молбата оставащите задължения ще се отписват. Адвокат Събев е категоричен че, това наистина е добра идея. По негови думи и тук обаче има проблеми за изчистване.

„Предвидено е, че когато едно лице потърси защита по този особен закон, то да представи в своята молба приложение с всички документи за собственост, които има -  документи за недвижими имоти, нотариални актове, акции, договор за заем, по който има вземания. И след това, което е една сериозна недомислица на закона, копията от всички тези документи се качват в публичния регистър. При условие колко е чувствителна темата за личните данни, по този начин отваряме вратата към възможности за още злоупотреби,"заяви Събев.
Чуйте още от коментара на експерта: