Владимир Уручев: „Южен поток“ не е съдбоносен проект за България

ЕК няма да допусне проектът да се развива в несъответствие с европейското законодателство, коментира евродептутатът

22.04.2014 | 09:29 Редактор: Мариета Иванова
Владимир Уручев: „Южен поток“  не е съдбоносен проект за България

Проектът „Южен поток“ в никакъв случай не е съдбоносен за България, тъй като ще осигурява едва 5% от доставките за страната, заяви пред Йоанна Николова в Сутрешния блок на Bulgaria On Air евродепутатът от ГЕРБ Владимир Уручев. Той посочи, че в приетата преди дни от Европейския парламент резолюция е имало само няколко думи за проекта „Южен поток“. Целта на документа била да се използва за намаляване на ескалацията на напрежението в Украйна, предвид влиянието, което Русия оказва върху енергийната сфера в редица страни, заяви Уручев. Той подчерта, че проектът е насочен към два от четирите големи пазара на газ в Европа, а именно Италия и Франция. Евродепутатът допълни, че двете страни имат и други алтернативи за доставките на газ. От една страна, са близо до  газовите находища в Северна Африка. От друга- и двете държави са морски страни и лесно могат да си осигурят доставки на LNG.

Евродепутатът подчерта, че бъдещето на „Южен поток“ ще зависи от развитите на ситуацията в Украйна.

„Европа ще търси начини да издейства от Русия да промени позициите си и там нещата повече да не ескалират“, заяви Уручев.

По думите му Европейската комисия няма да допусне проектът да заобиколи нормите в европейското законодателство. Попитан дали България може да бъде санкционирана заради приетите на първо четене промени в Закона за енергетиката, част от които са свързани и с „Южен поток“, Уручев отговори, че подобен вариант не е изключен.

„Не бяха случайни и писмата по измененията, които се готвят“, заяви евродепутатът.

Според него не е изключено Русия да използва и съдебния иск за АЕЦ „Белене“, за да повлияе за реализацията на „Южен поток“ у нас.

На въпрос дали има някакъв шанс за осъществяване на „Белене“ Уручев заяви, че темата се повдига винаги преди избори.

„Няма да се намери такъв инвеститор, който да вложи 10 млрд. в този проект“, категоричен е Уручев. Той допълни, че е по-голям оптимист за осъществяването на  седми блок на АЕЦ „Козлодуй“, като подчерта, че там отново стои въпросът с намирането на инвестиции. По думите му седми блок ще е необходим след 2020 година, „когато ТЕЦ-овете, които работят на въглища ще изпитват сериозно затруднение в производството си“.

По думите му към момента удължаването на живота на 5 и 6 блок на АЕЦ „Козлодуй“ е най- големият приоритет, „ако искаме да имаме стабилни и ниски цени на българката енергетика“.