Мартин Цанов: 80% от хедж фондовете са регистрирани на Кайманите

Въвеждането на единния данъчен номер няма да реши проблемите на Европейския съюз, твърди Красен Станчев.

01.06.2013 | 19:21
Мартин Цанов: 80% от хедж фондовете са регистрирани на Кайманите

„Има легитимни причини за съществуването на офшорните зони. Би било икономическо самоубийство да бъдат премахнати данъчните убежища. Около 80% от хедж фондовете са регистрирани именно там. Това важи и за много застрахователни компании”, каза в предаването „Брюксел 1“ на телевизия Bulgaria On Air Мартин Цанов, анализатор към Икономическата програма на Центъра за изследване на демокрацията. По думите му фактът, че в такива страни се перат пари, не бива да става причина за въвеждане на ненужни ограничения. „Трябва да се разграничават видовете парични потоци. Затова е толкова важен обменът на информация между отделните държави", каза експертът.

Според председателя на управителния съвет на Института за пазарна икономка Красен Станечев, в тези зони сигурността е по-висока и корупцията е силно ограничена. “Проблемът в Кипър, като данъчно убежище, е на банките, а не толкова следствие е от високия външен дълг на страната”, обясни икономистът. По думите му благодарение на тези зони има растеж, а увеличаването на рестрикциите за тях ще доведе до загуби за по-бедните държави.

Станчев каза още, че въвеждането на единния данъчен номер няма да реши проблемите на Европейския съюз, а дори може да доведе до двойно облагане в различни страни.