Проекти за 3 млрд. лева ще се изпълняват в Северозападна България

Над 100 хил. превозни средства ще минат по Дунав мост 2 още първата година, прогнозират от транспортното министерство.

03.04.2012 | 15:07
Проекти за 3 млрд. лева ще се изпълняват в Северозападна България

Държавата подготвя проекти за над 3 млрд. лева, които ще се изпълняват в Северозападна България след 2014 година. Най-бедният регион в Европейския съюз отдавна се надява на по-добри времена с пускането на Дунав мост 2, което по план трябва да стане в края на ноември. Към момента втората връзка на Дунав с Румъния  е завършена на 72%. Прогнозите са, че още през първата година между Видин и Калафат ще преминат над 100 хил. превозни средства. „Дунав мост не е панацея“, коментира преди седмица министърът по еврофондовете Томислав Дончев, като уточни, че регионът има нужда от допълнително финансиране на приоритетните проекти. Те ще бъдат подредени в списък по степента на важност, като ще се работи главно по инфраструктурни обекти.

В железопътния сектор регионът очаква най-после строителството на жп линията Видин-София. За момента се работи по релсовия път Руска Бяла – Видин, който ще бъде разделен на пет участъка, чиято прогнозна стойност е около 2.5 млрд. лева.

За момента по Оперативна програма "Транспорт" са стартирали тръжните процедури за обходните пътни отсечки на Враца и Монтана. Тяхното завършване се очаква да стане до края на 2014, а индикативната им стойност е над 74 млн. лева. В момента са в процес на подготовка и проекта за модернизация на отсечката Враца - Мездра – Ботевград, който е с дължина малко над 32 километра и е на стойност около 166 млн. лева.

"Изпълнението на Програмата върви с много добри темпове и цялата безвъзмездна финансова помощ ще бъде усвоена", отчете днес Галина Василева от транспортното министерство. Над 3.3 млрд. лв. са договорените средства, което е 85% от целия бюджет на програмата.

Железниците ще останат сред приоритетните проекти и през следващия програмен период. Ръководството на БДЖ още от сега е амбицирано да се възползва от възможностите на еврофондовете, за да може през 2013 да се похвали с обновени влакове. С част от парите на програмата държавата планува да довърши най-тежкия участък от магистрала "Струма" в Кресненското дефиле.

Наскоро транспортният министър Ивайло Московски предупреди от парламентарната трибуна, че за някои от транспортните проекти средствата от еврофондовете няма да са достатъчни, а трябва да се вземе политическо решение за други начини на финансиране - със заеми или публично-частно партньорство.

Сред недовършените проекти може да се окажат железопътните отсечки София – Драгоман, София – Елин Пелин и Елин Пелин – Септември.