Денят ON AIR

Всеки делник от 19:15 часа
още

Нинова няма да успее да реформира БСП, смята Антоний Гълъбов

Това става ясно от приетата по време на конгреса на Левицата декларация, коментира той политологът в "Денят ON AIR"

09.05.2016 | 20:33 Редактор: Мария Аладжова
Нинова няма да успее да реформира БСП, смята Антоний Гълъбов

По време на изминалия конгрес на БСП изборът на националното ръководство е останал в сянка покрай избирането на нов председател на Левицата. Това заяви в предаването "Денят ON AIR" политологът Антоний Гълъбов.

Според него недостатъчно внимание е било отделено и на документите, "които би трябвало да разположат БСП във времето и пространството". По думите му новоизбраният председател Корнелия Нинова няма да успее да промени статуквото, въпреки заявените от нея намерения в тази посока. 

"Аз съм дълбоко убеден, че всеки който прочете тези документи задълбочено, ще разбере, че шансовете на г-жа Нинова да предизвика някаква съществена промяна в БСП, са минимални", каза Гълъбов.

Решението за налагане на вето - излишно политизирано

Решението на президента Росен Плевнелиев да наложи вето върху приетите промени в Изборния кодекс е било несправедливо политизирано, смята политологът. По мнението на Гълъбов президентът е спазил конституционните си правомощия и ангажименти с налагането на отлагателно вето върху текстовете, влизщи в противоречие с равнопоставеността на българските граждани, независимо от това къде живеят те. 

"Като че ли онези гласове, които подкрепиха аргументите на президента, е едно ново мнозинство, по различно от онова, което прие тези промени", добави Гълъбов и продължи, - "Стабилността на правителството не сависи пряко от Патриотичния фронт. Ако се вгледаме внимателно в архитектурата на управляващото мнозинство, ще видим, че Патриотичният фронт е най-далеч от управляващата коалиция ГЕРБ - РБ. Патриотичният фронт поддържа една теза, която не беше дискутирана в българското общество - разбирането за това, че трябва да се гласува само на българска територия, където и да е по света, но в рамките на дипломатическите и консултски представителства", посочи той.