Денят ON AIR

Всеки делник от 19:15 часа
още

Зоя Димитрова: Партията на Ердоган трудно би успяла да направи коалиция

Има и икономически причини, които влияят на решението на гласоподавателите

08.06.2015 | 20:52 Редактор: Ирина Георгиева
Зоя Димитрова: Партията на Ердоган трудно би успяла да направи коалиция

Първите изявления, които направиха турският президент и премиер, след като излязоха резултатите от изборите на 7 юни, дадоха добър знак. В тя посочиха, че ще се съобразят с волята на народа и ще действат по резултатите, които излязоха от изборите. Това коментира кореспондентът Зоя Димитрова в предаването Денят Он Ер.

"За съжаление по обикновената аритметика трудно биха могли да направят коалиция, с която и да е била от другите партии. Другите партии казаха, че няма да се коалират с управляващите." - обясни Димитрова.

Според Димитрова не трябва да се говори за нестабилност в Турция. Тя смята, че бъде направено правителство и ще бъдат взети мерки да не се изпада в хаос. Коалиционните правителства носят лоши спомени за турците, защото на няколко пъти доведоха страната до хаос, припомни Димитрова.

Партията на Ердоган все пак остава не само първа политическа сила, но има и много голяма преднина пред останалите две опозиционни партии, подчерта журналистката. Според нея това беше отговорът на турците на прекалено афишираното желание на Ердоган да има 2/3 от гласовете и  да може прокара конституционните промени, които да превърнат Турция в президентска република.

"При всички допитвания досега, които показваха подкрепа за партията, хората, които подкрепят превръщането на Турция в президентска република са много по-малко." - коментира анализаторът.

Димитрова обясни, че има и икономически причини, които влияят на решението на гласоподавателите - застой на турската икономика след един много продължителен период на възход, с който турците свикнаха.

"Като че ли започна вече много да се отразява на джоба на обикновенния турчин. Има много голяма задлъжнялост на семействата, увеличава се безработицата, което до голяма степен много се дължи на политиката следвана от големия прием на бежанци, който вече надхвърля 2 милиона в Турция." - коментира Димитрова.

Не бива да се подценява и личната отговорност, която носи Ердоган за този резултат, отбеляза анализаторът. По думите й Ердоган обратно на това, което изисква конституцията да не се меси във вътрешната политика използва всички събития в страната, за да каже какво мисли. Води една агресивна политика от последните седмици, допълни още Димитрова.

"Демократичната партия на народите, протурската партия, която успя да премине 10% праг и получи 13% - един изключително висок резултат, който никой не прогнозираше. Селахатин Демирташ е първият политик, който след ерата на Ердоган се появява и има качествата на оратор, харизматичен е и може да привлече масите. Известен е като природозащитник и има много привърженици сред неправителствените организации, зелените. Лидерите на другите две партии в парламента не могат да се похвалят с такива качества." - коментира още Димитрова.

Няма данни за манипулации за изборните резултати, подчерта Димитрова.

Чуйте: