Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Адвокатите искат да дръпнат нотариалната дейност: Кристина Димитрова

Ако законът го позволи, то юридическите услуги за гражданите ще поскъпнат, твърди председателят на Националния съюз на юрисконсултите

28.02.2015 | 21:26
Адвокатите искат да дръпнат нотариалната дейност: Кристина Димитрова

Проектозаконът за адвокатурата, според който адвокатите ще имат право да заверяват всякакъв вид документи, изземват функциите на нотаруси, счетоводители, юрисконсулти. Такава позиция изрази относно готвените промени в закона председателят на Националния съюз на юрисконсултите Кристина Димитрова в предаването "Денят он ер". Връщането му в Тристранния съвет за сътрудничество все пак е надежда, че тези промени няма да бъдат приети, коментира Димитрова.

Още по темата

Ако все пак законът бъде приет в този му вид, то юридическите услуги за гражданите ще се оскъпят, тъй като вече ще минават по наредбата за минимално адвокатско възнаграждение.

Всички документи, които сега счетоводителите ги попълват ще трябва да го правят адвокатите. Така се дава голям достъп до информация на адвокатите.

Така на практика всяка счетоводна фирма ще трябва да наеме и адвокат. Освен това в проектозакона има пропуск, който третира юристите на държавна работа като закононарушители, твърди Димитрова.

Повече за заплетения казус в спора между юристите вижте в разговора й с водещия Ивайло Лаков.