Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Явор Алексиев: За няколко години Бургас увеличи три пъти размера на чуждите си инвестиции

Области като Стара Загора и Пловдив също имат добри новини за подобряващо се състояние на пазара на труда, коментира икономистът

12.11.2014 | 20:51 Редактор: Мариета Иванова
Явор Алексиев: За няколко години Бургас увеличи три пъти размера на чуждите си инвестиции

През последната година е налице подобряване на състоянието на пазара на труда в редица области в Централна и Югоизточна България като Пловдив, Стара Загора и Бургас, коментира в предаването Денят On Air икономистът Явор Алексиев, позовавайки се на данните от годишното проучване на Института за пазарна икономика- „Регионални профили: Показатели и развитие”. По думите на Алексиев една от причините за по-бързото развитие на тези области в сравнение с други е по-добрата инфраструктура и конкретно автомагистрала „Тракия”. В тази връзка той подчерта, че докато преди две- три години се е говорило изоставащо икономическо развитие само за Северозападна България, днес вече става дума за цяла Северна България.

„През 2012 говорихме само за две области, които са в лошо икономическо състояние, докато днес става дума за пет," коментира Алексиев.

Той посочи, че през последната година Бургас бележи много добър ръст на икономическо развитие. Икономистът допълни, че в последните няколко години морският град е увеличил три пъти размера на чуждестранните си инвестиции и към тази година е на второ място по размер на усвояване на средства от европейските програми.

Експертът посочи още, че действително в момента борбата е за евросредства. Той подчерта, че в редица общини е видим процесът на натрупване на опит в писането на проекти, включително и сред по-малките, като например Бяла и Пирдоп. В същото време има редица по-големи общини, които значително изостават в усвояването на евросредства, сочат данните от проучването.

По отношение на развитието на общините и преодоляване на дисбалансите в икономическото им развитие Алексиев препоръча да се мисли в посока на децентрализация и на преотстъпване на една пета от приходите от Данъка общ доход на общините.