Денят ON AIR

Всеки делник от 19:15 часа
още

Много от румънците зад граница са се оплакали от лоша организация на изборния ден, съобщи Мартина Ганчева

03.11.2014 | 23:01 Редактор: Ирина Георгиева
Много от румънците зад граница са се оплакали от лоша организация на изборния ден, съобщи Мартина Ганчева

Резултатите от президентските избори в Румъния показват отслабване в доверието към Виктор Понта, коментира журналистът на България Он Ер Мартина Ганчева в предаването Денят Он Ер. По нейни думи много от румънците зад граница са се оплакали от лоша организация на изборния ден - 3 ноември.

"Проблемът е следният, че повечето хора зад граница казаха, че организацията на вота е била лоша. Веднага давам конкретен пример - жителите на Париж обясниха, че са искали след края на изборния ден да гласуват. Имало е огромна опашка пред посолството, но въпреки това в момента, в който изборният ден е приключил в Париж - не са могли да гласуват. В Ню Йорк пък, където е имало 51 000 румънци, е имало ракрита само една избирателна секция, което е крайно недостатъчно. Сходна е ситуацията в Кешинев, Лондон, Мадрид, Барселона. Разбира се това е скандал." - обясни Мартина Ганчева.

Изборът между Понта и Йоханис е апетитен, отбеляза Ганчева.

"Понта вече намали ДДС-то на хляба от 24 на 9 на сто. Той казва, че догодина ще намали и ДДС-то върху плодовете, зеленчуците и месото. Отделно това, той увеличи държавните помощи за децата от 42 на 84  леи, което се равнява на около 24$. Докато Йоханис е един много добър пример от това, че когато стана кмет, той издигна града до едни западни стандарти и го превърна атрактивни туристическа дестинация и заяви, че би искал да направи това с цяла Румъния." - обясни Ганчева.