Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Константин Проданов в Денят он ер на 31 октомври 2014

Европейският банков надзор

31.10.2014 | 22:00
Константин Проданов в Денят он ер на 31 октомври 2014

Продължаваме темата с Константин Проданов, инвестиционен мениджър.

Говорихме си доколко ЕС, европейският банков орган, европейският банков надзор може да предотврати аферата КТБ? Защото шефът на финансовия надзор Мавродиев в ЕЦБ каза колко хубаво е България веднага да стане член на еврозоната и т.н.

Обаче точно преди 1,5г. с Искров говореха друго. Казаха, че ще трябва да плащаме за гърците..

Плащането за гърците не е свързано с членството ни в общия Европейски банков надзор.

Хубаво е да влезем. Трябва външен авторитет да влезе, но за мен това не е панацея. Особено за КТБ, където голяма част от действията, довели до проблемите в банката бяха катализирани от самата държава, от нейни представители.

Това европейският банков орган няма да го реши.

Това е проблем, който сами сме си направили.

По принцип банкерите винаги са с една стъпка пред надзора. Виждате, че и в Западна Европа стават такива работи – виждате Жером Кервиел, в САЩ – също.

 

Но това не бяха системни проблеми, нали?

Тук проблемът също не е системен.

 

КТБ нормална банка ли беше? Казвате – властта я унищожи, но и тя я създаде.

Малко като Тарас Булба и синът му: „Аз те създадох, аз ще те унищожа“. Така е.

Тя не беше нормална банка, зависеше от благоволението на властта. Но проблемите се появиха не заради властта, а защото някой реши, че вече няма да бъде такава.

До момента, в който тя оперираше без да я притесняват, без да й пратят прокурори и т.н., проблемите в нея бяха свързани с раздаването на кредити на свързани лица.

Това е основният проблем.

Но европейският банков орган и европейският надзор няма да го решат.

 

Защо? Оказва се, че на две години банковият надзор е правил една проверка на място. Проблемът не е ли че тази банка ползваше евтиния държавен ресурс на държавните фирми?

Голяма част от ресурса, който бе насочен там не само от държавни фирми, а и редица частни фирми също са били „посъветвани“ да държат пари там. От хора, близки до властта.

Но Европейският банков орган гледа трите най-големи банки. За останалите банки в съответната държава разчитат на локалния надзор.

Едва ли можем ад очакваме, че те ще идват по няколко пъти в годината, за да правят надзор на място. Те все пак са и отдалечени от нас, не познават нашата реалност тук.

Скептичен съм, че биха могли да предотвратят този тип действия.

Целият разговор чуйте във видеото.