Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Асоциацията на търговските банки и БНБ трябва да потърсят решение за разрешаване на казуса КТБ, смята Калфин

23.10.2014 | 23:21 Редактор: Ирина Георгиева
Асоциацията на търговските банки и БНБ трябва да потърсят решение за разрешаване на казуса КТБ, смята Калфин

Асоциацията на търговските банки, заедно с БНБ трябва да потърсят решение за разрешаване на казуса КТБ, а бюджетът и парите на данъкоплатците са само тогава, когато търговските банки не могат да се справят. Тази позиция заяви в предаването Денят Он Ер заместник-председателят на АБВ Ивайло Калфин. Според него предложението да се назначи международен синдик е добро.

"В европейския банков съюз има един фонд за банково преструктуриране, който трябва да се използва в такива случаи, когато е нужен капитал, за да се стабилизира банка или част от банките. Този фонд за момента не е достъпен за България." - обясни Калфин.

Две трети от балансовото число на КТБ се оказват кухи според съобщението на БНБ, съобщи Калфин. Според него просто няма начин системите да са работили добре и тази криза да се случи. Очевидно има проблем и той трябва да бъде разрешен, подчерта Калфин.

"БНБ даде отговора, който всички сме виждали в прес-съобщения, а именно, че те нищо не могат да направят и че парламентът трябва да промени закона. Още предишният парламент, ако имаше такава нужда трябваше да свърши това нещо. Въобще това прехвърляне на отговорността между Централната банка и Парламента не помага на никого. Това, което трябва да стане максимално бързо е случаят КТБ да бъде приключен, защото банковата система е една много чувствителна система." - смята Калфин.

Чуйте:

Ивайло Калфин е български политик. Народен представител в 37-ото, 38-ото и 40-ото Народно събрание. Член на комисиите по външна политика и по бюджет и финанси. Заместник-председател на Съвместния парламентарен комитет България-Европейски съюз – 1995-1997. Учредител на Политическо движение „Социалдемократи“. През 2014г. е заместник-председател на АБВ.