Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Милен Керемедчиев: Няма вариант за спасяване на КТБ

Основният вредител в цялата ситуация е БНБ, смята Керемедчиев

22.10.2014 | 23:14 Редактор: Ирина Георгиева
Милен Керемедчиев: Няма вариант за спасяване на КТБ

Разговор между Милен Керемедчиев и Веселин Дремджиев в предаването Денят Он Ер, 22.10.2014г.


Преди известно време в студиото на България Он Ер казахте, че не вярвате в Оманския фонд. Променихте ли мнението си?

Точно обратното. Даже и го потвърждавам, защото няма практика никъде по света, а и аз работя близо с кувейтския държавен фонд, наблюдавам и фондовете на другите държави от персийския залив. Няма практика на държавен фонд, на която и да е държава от Персийския залив да използва офшорни компании, да използва посредници, представители, за да комуникира за съответна инвестиция да се случи в една или друга държава. Още веднъж повтарям, че например кувейтският държавен фонд притежава около 30% от германска фирма и не е преминавал през някакви офшорни схеми, за да я придобие. Всичко това за пореден път потвърждавам, че така нареченият Омански фонд - става въпрос за поредно неясно сливане на капитали в България. С неясен произход. За пореден път БНБ не осветлява тези разговори и няма да дава информация за произхода на тези капитали.

Чухте за EPIC, които не искат да контактуват с медиите. На 21 октомври се появи един партньор - Gemcorp. За него се твърди, че го управлява Атанас Бостанджиев. Дали ще коментирате тези твърдения или всичко това се вписва в тази картина?

За мен няма вариант за спасяване на КТБ. Наистина тази дупка от над 4 млрд. е изключително обезпокоителна. Аз не виждам кой инвеститор със здрав разум би налял 4 млрд. лева, което е над 2 млрд. евро в банка, която, ако отвори вратите си на следващия ден без подкрепа на БНБ и на държавата ще бъде обсадена  от своите вложители, които ще си искат моментално парите обратно. При положение, че на българския пазар има здрави банки, които биха могли да се продадат на чуждестранен инвеститор с добро портфолио, аз не виждам защо някой би налял тези пари в банка с изключително лоша репутация.

Каква е истината според Вас? Къде са отишли тези 4. 222 млрд. лева? Кой стои зад това? Каква е ролята на Kape NG?? Банката абсолютно официална призна, че е получавала невярна информация, че заверяваните одити не са били верни и за това сезира прокуратурата?

Ако знаех отговорът на всички тези въпроси... Основният вредител в цялата ситуация е БНБ, защото аз по никакъв начин не мога да си представя, че ако техният контрол на една банка е толкова занижен и толкова лесно могат да бъдат заблудени от един или друг одитор и нямат пряк достъп до една банка, то какво остава с останалите банки в България? Ако една банка успее да излъже БНБ, то и други биха го направили. 

Милен Керемедчиев е завършил УНСС. Бивш заместник-министър на външните работи, генерален консул на България в Дубай, заместник-министър на икономиката, национален координатор на Пакта за стабилност за Югоизточна Европа, зам.-председател на Инвестиционния пакт към Организацията за икономическо сътрудничество и развитие, национален координатор по участието на България в следвоенното възстановяване на Ирак. Последната му държавна длъжност бе генерален директор на “Български пощи”.