Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Георги Ангелов: Скоро ще имаа развръзка на сагата КТБ

БНБ дава още една възжност на банката да бъде възстановена

21.10.2014 | 10:02 Редактор: Ирина Георгиева
Георги Ангелов: Скоро ще имаа развръзка на сагата КТБ

Съвсем скоро ще има развръзка на сагата КТБ, смята икономистът Георги Ангелов. Той коментира в предаването Денят Он Ер, че чрез одита, представен на 20 октомври, дава още една възжност на банката да бъде възстановена.

"Законът е категоричен - Пет дни след като е ясно, че има отицателна капиталова адекватност БНБ е задължен да отнеме лиценза. Така че в този смисъл БНБ дава за пореден път възможност евентуално Виенският фонд да представи план за преструктуриране и да представи доказателства, че има средства да оздрави банката. Ако това не се случи в скоро време сроковете така или иначе по закона са пределно ясни, така че съвсем скоро ще има развръзка по тази сага." - обясни Ангелов.

Икономистът припомни, че през септември БНБ даде срок до 20  октомври да бъде готов одита за КТБ, а до 31 октомври той да  осчетоводи всички счетоводни операции, да се изчисли капиталовата база и да се обяви дали има положителна или отрицателна капиталова адекватност. Ангелов заяви, че след това текат останалите законови срокове - ако има отицателна капиталов адекватност до 5 дни трябва да бъде отнет лиценза на банката, а при положителна капиталова адекватност - 20 ноември е срокът за оздравяване. Това са двата варианта и за това има малко време някой инвеститор да прояви интерес, допълни Ангелов.

Георги Ангелов е старши икономист в Институт “Отворено общество”, пише в личния си блог. Той също така е заместник-председател на управителния съвет на Българската макроикономическа асоциация както и член на Американската икономическа асоциация. Основател е на Блога за икономика. Основните му интереси са свързани с данъчна  политика, реформи и икономическо развитие.