Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Протести на тютюнопроизводители в Гоцеделчевско

Николай Сабахлъков от Хаджидимово в Денят он ер

25.04.2014 | 07:23
Протести на тютюнопроизводители в Гоцеделчевско

Тютюнопроизводителите организират протести заради нерегламентираните икономически деления, направени от МФ и МЗХ. Според тях стоте млн лв. не са били справедливо разпределени във всички сортови групи - сортова група беше разделена на две – до 2000кг една цена и над 2000кг – на друга, без обяснение, съобщи тютюнопроизводителят Николай Сабахлъков от Хаджидимово пред Веселин Дремджиев в Денят он ер на 24 април.

Още по темата

Земеделците ще внесат декларация до Министерството на земеделието и ще сезират съда, разтревожени че не е обезпечена реколтата от тютюн 2014 не е обезпечена и не е ясно кой ще я изкупи, обясни Сабахлъков.

Европа дава пари за преориентиране на отрасъла, но това никой не го казва, а фирмите-изкупвачи бягат и не подписват договори, сега се сее тютюн и не се знае коя фирма ще го изкупи – това е разковничето на проблема според Сабахлъков.

От 1 април 2014 МЗХ въвежда регистър на земеделците, отглеждащи тютюн. Заявяват се площите, на които са отглеждали тютюн, произведените и продадени количества за 2013 по сортови групи и площите, на които сеят тютюн през 2014, както и договорите за изкупуване и документи за собственост или наем на земята.

Целият разговор - във видеото.