Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Повтаря ли се ситуацията от Крим в Източна Украйна

Коментар от Харков по скайп за Веселин Дремджиев в Денят он ер

16.04.2014 | 07:00
Повтаря ли се ситуацията от Крим в Източна Украйна

Това е една и съща схема, разказва историкът. В някои сайто се появи дори инструкция от руските служби как да се действа в източните области – да се превземат областните местни администрации, сградите на службите за сигурност, да се организират безредици и митинги. Крим е само началото, смята историкът. От там се изпращат в момента отрядите за самоотбрана, но в Славянск вече виждаме и руските специални части, твърди проф. Станчев.

Какво представляват протестите?

Спецчастите са т.нар. „зелени хора“ от цял Крим. Още повече: от трима убити, двама се оказаха руски граждани, каза проф. Михаил Станчев. При масовите безредици в Харков от събота той е забелязал много външни хора в града. В Белгород е открил, че с електричките се докарват много младежи от Русия за участие в протестите. В края на деня хората на площада намаляват, защото „външните“ си отиват“, разказва професорът.

Репресии срещу рускоговорящите в Украйна

Това е политизирана тема, смята професорът. Всичко започнало през 1991. Като депутат в градския съвет си спомня, че група граждани са повдигнали въпроса за статута на руския език в Украйна, която по това време е вече независима. „За какъв статут може да се говори, като всички, в това число и в Градския съвет, всички говореха на руски език, с изключение на няколко депутати от националистична фракция“, казва Михаил Станчев. Проблемът не е в руския, а в украинския език. Голяма част от ръководството на общината, дори кметът – украинец по произход, тогава не знаеше украински; пропагандата си върви от дълги години, казва професорът.

Телевизия

Украйна спря руските канали. Русия спря украинските канали. Но дори в украинските канали в Украйна се въртят руски филми, на руски език. В ТВ студиа – ако е украинско студиото, водещите говорят на украински, а гостите могат да говорят и на украински, и на руски.

 

Проф. Михаил Станчев е преподавател в Харковския университет, гост-преподавател в руския Белгородски университет и чуждестранен член на БАН. Украински българин, роден в Казахстан, израсъл в Молдова, живеещ в Украйна и преподаващ в Русия.

Заедно с Юрий Фелштински, проф. Станчев подготвя книга, която ще бъде издадена в САЩ, „Третата световна война – битката за Украйна“.

Третата световна вече започна – с Грузия и сега, с Украйна, смята професорът. Имперските амбиции на Путин излязоха от всякакви граници. Явно това е планът да се върне бившият СССР, заключи проф. Михаил Станчев.