Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Може ли ЕС да върне газ към Украйна

Христо Казанджиев, експерт от Български енергиен форум пред Ивайло Лаков в предаването Денят он ер

11.04.2014 | 23:28
Може ли ЕС да върне газ към Украйна

Теоретично реверсивните газови доставки от ЕС към Украйна са възможни, но трябва много сериозно да се преустрои цялата система, заяви Христо Казанджиев, експерт от Български енергиен форум пред Ивайло Лаков в предаването Денят он ер. Към момента връзките не са реверсивни и тяхното обръщане ще бъде много скъпо и ще отнеме време. А точно време няма. Украйна може да продължи да дава газ към ЕС още 3 месеца след спиране на доставките. Страната има газохранилища с активен обем от около 30 млрд м3.

„Чисто технически има такава възможност и се упражнява и в момента – на балансьор на доставките на природен газ от Русия за Европа“, заяви Христо Казанджиев.

Украйна предоставя такава услуга, особено през зимата. Но принципната възможност е едно, техническите възможности – друго, а трето – дали към момента, в края на зимата, в газохранилищата на Украйна има необходимите количества природен газ, допълни експертът. При максимална мобилизация може да се осъществи, но има риск.

Христо Казанджиев смята, че се очаква ескалация на проблема и да се създаде възможност Русия да обвини Украйна за спирането на доставките. В момента Киев трябва да задоволи собствените си нужди от синьо гориво и да гарантира доставките към Европа.

Южен поток

Това, което се очаква с Южен поток е трасето да се преконфигурира, съобщи Христо Казанджиев, цитирайки руски официален представител.Три от линиите на проекта може да бъдат прекарани през Кримския полуостров, технически възможно.

Украинската криза ще се задълбочава докато Киев не склони на федерализация. С така придобитата автономия, Източните и ЮИ райони на страната ще могат да предоставят територията си за развитие на клона от газопроводната система на Украйна за България. Това би осигурило супохътен коридор на Русия на юг, при което е вероятно Южен поток да бъде пренасочен по суша.

След като министърът на финансите на Украйна заяви, че неговата страна не планира да изчисти дълга на Нафтогаз към Газпром, на 11 април руският му колега, Антон Силуанов предупреди, че може да се премине към доставки само при предплата.

Забележката на Силуанов бе направена след среща във Вашингтон с финансовия министър на Германия, Волфганг Шойбле, на която е била обсъждана ситуацията около Крим и газовите доставки.

Около 15% от европейските доставки от Русия минават по тръбопроводи през Украйна.

Междувременно стана ясно, че френският петролен и газов гигант Total ще започне проучванията за наличието на газ в блока „Хан Аспарух" в дълбоките води на Черно море през юли, съобщава Инвестор.