Toyota отново изненада приятно анализаторите

Коментар на Манъс Крани за телевизия Bloomberg от Лондон

04.02.2015 | 14:29 Редактор: Георги Стоянов
Toyota отново изненада приятно анализаторите

Това е почти като игра на покер за всички тук. Те вдигат залога отново, отново и отново.

Печалбата, оперативната печалба и продажбите. И те казват, че ще надминат очакванията на анализаторите за третото тримесечие.

Нека ви запозная с детайлите. За третото тримесечие нетната печалба на компанията достига 600 милиарда йени, докато анализаторите очакваха 549 милиарда йени.

Компанията повиши годишната си прогноза до 2,13 трилиона йени. Това също наминава първоначалните очаквания, които те ни представиха съвсем наскоро за печалба от 2 трилиона.

Още по темата

Оперативната печалба също надхвърля очакванията, както и продажбите. И това са цифрите.

Очакваните продажби са за 27 трилиона йени. Това е чувствително повече, отколкото първоначално се очакваше.

Така че нетната печалба е 2,13 трилиона йени, прогнозата за печалбата за 2015 е за 2,7 трилиона йени, докато прогнозата за продажбите е за 27 трилиона йени.

Така че всичко се нарежда чудесно за тях. В същото време Toyota изпреварват по продажби Volkswagen и GM за трета поредна година.

По-слабата йена, къде виждат Toyota йената. На какъв курс базират прогнозата си? Те базират прогнозата си на курс от 109 йени за долар и  139 йени за евро.

Те повишават прогнозата си за печалбата. Знаете ли че средната печалба, която реализират заради по-евтината йена е 11 хиляди долара на продадена кола.

Те смазват конкурентите си в САЩ. От всеки SUV, който продават, те генерират 11 хиляди долара по-голяма печалба само заради йената.

Разбира се, това е прекрасна новина за тях. Стоманата, цената на стоманата прибавя около 500 милиона долара към печалбата им.

Ще харесате това, старата добра стомана, от нея се правят коли и нейната цена се е свила с 13%. Така че имаме един много щастлив господин Тойода.