Нели Куцкова: Изчезналите тефтерчета илюстрират един от проблемите в съдебната система

Първата стъпка към промените в сектора може да е избирането на главен съдебен инспектор, заяви говорителят на Съюза на съдиите в България

21.11.2014 | 12:16 Редактор: Мариета Иванова
Нели Куцкова: Изчезналите тефтерчета илюстрират един от проблемите в съдебната система

Казусът с изчезналите тефтерчета на Златанов илюстрира е един от големите проблеми в съдебната система - този с експертизите, коментира в Сутрешния блок на Bulgaria On Air съдия Нели Куцкова, говорител на Съюза на съдиите в България. Тя подчерта, че понякога експертизите решават делото по същество, „тъй като съдът не може да е компетентен по всички въпроси от живота“, и затова е изключително важно, експертите да се компетентни и почтени.

По думите й не е добре да има напрежение между институциите, още повече да се влиза в конфликти.

„Ние можем да реагираме на сериозните неща, които предстоят в системата“, заяви още Куцкова по повод очакваните промени в сектора.

Тя допълни още, че една част от промени са „свързани със законодателни промени, част от тях са свързани дори с конституционни промени“ и в този смисъл зависят от законодателната власт.

По думите й това, което може да се направи изключително бързо, без законодатели промени и би било първа стъпка към реформите в сектора е да се избере главен съдебен инспектор.

„Две години вече Народното събрание, което по закон и по Конституция избора такъв, не е го прави. И миналата година протече един процес, което досега не се е случвало в България самата гилдия да излъчи кандидати за поста, за да облекчи депутатите. Кандидатите бяха подложени на сериозно обсъждане в самата гилдия, след това бяха изслушани и в самата парламентарна комисия и после нищо не се случи“, заяви Куцкова.