Човешката немарливост е сред основните причини за фаталните наводнения в страната, смята доц. Корчев

23.09.2014 | 11:40 Редактор: Ирина Георгиева
Човешката немарливост е сред основните причини за фаталните наводнения в страната, смята доц. Корчев

Интензивните валежи и човешката немарливост са основна причина за фаталните наводнения в страната от последните месеци, посочи директорът на НИМХ към БАН доц. Георги Корчев. В Сутрешния блок на България Он Ер той обясни, че се очаква тенденциите за повишено количество на валежите и глобално затопляне да се запазят.

Още по темата

Промените в климата в глобален и регионален мащаб са факт, допълни доц. Корчев. По негови думи Средиземноморските циклони, които се проявяват най-силно през студеното полугодие, миналата зима са дошли изключително късно и това се дължи основно на климатичните промени.

"Нашият институт има над 1200 станции, които са разположени на територията на нашата страна. Голяма част от тези станции са свързани с измерване на повърхностните и подземните води. По време на инспекциите, които правя, за да наблюдавам състоянието на нашата мониторингова система, винаги съм страшно неприятно изненадан, че около нашите мерителни участъци, там където трябва да мерим нивото на реките, жителите на малките и от големите селищни системи избират тези места като нерегламентирани сметища." - допълни доц. Корчев.

Доц. Корчев обясни, че значителна доза от щетите, които нанасят тези екстремни метеорологични явления, са свързани с безхаберието и немарливостта, която хората проявяват. Всички тези явления са прогнозирани поне 72 часа по-рано, подчерта доц. Корчев и допълни, че се надява в бъдеще прогнозите да бъдат по-далечни и по-реални.

Пълният коментар в следващия видео материал: