Българите са склонни към донорство, смята д-р Симеонова

През 2014г. има само един отказ за донорство

23.09.2014 | 12:17 Редактор: Ирина Георгиева
Българите са склонни към донорство, смята д-р Симеонова

Българите са склонни към донорство, смята д-р Мариана Симеонова, директор на Изпълнителната агенция по трансплантация. В Сутрешния блок на България Он Ер, тя заяви, че през 2014г. има само един отказ за донорство.

Българите са слабо информирани какво представлява донорството и как може да се стане донор на органи, заяви д-р Симеонова. Въпреки това нивото на информираност се е повишило спрямо 2011г., обясни експертът и допълни, че приживе може да се заяви отказ или съгласие за донорство. 

"Донорство може да има само при мозъчна смърт. При живо донорство, то е разрешено само до 2 братовчеди. По този начин се избягва злоупотреба или заплащане. Много е строг законът и не е разрешено в България. В малко страни е разрешено нероднинско донорство, но това са страни, в които обществото вече е на друго ниво на съзнание." - обясни д-р Симеонова.

Всяка година през октомври се отдава почит на донорите, заяви д-р Симеонова. По нейни думи тази година ще е на 11 октомври и успоредно с това ще се проведе Кампания за информираност на обществото.

Пълният коментар в следващия видео материал: