Николай Драгомиров: Цената на тока да се увеличи, така че да е справедлива да всички

Най-вероятно повишението ще е в диапазона между 10 и 20%

19.09.2014 | 10:26 Редактор: Ирина Георгиева
Николай Драгомиров: Цената на тока да се увеличи, така че да е справедлива да всички

Нужно е ДКЕВР да определи справедлива цена на всички по веригата - производител, пренос, разпределение. Това коментира председателят на Съюза на енергетиците в България Николай Драгомиров в Сутрешния блок в Сутрешния блок на България Он Ер. По негови думи цената на тока трябва да се увеличи и да е справедлива за всички, за да не се стигне до дисбаланс в системата. Най-вероятно повишението ще е в диапазона между 10 и 20% и със сигурност ще рефлектира върху бизнеса и домакинствата, допълни Драгомиров.

"Когато има справедлива цена, тогава разходите на фирмите по веригата да бъдат покрити. Разбира се ДКЕВР трябва да следи да няма и свръхпечалби. Всеки трябва да работи на печалба, но свръхпечалбите трябва да се елиминират и тогава вече може да говорим за реална цена." - обясни Драгомиров.

Причината за протестите на миньорите е това, че НЕК няма пари да плаща на мините и съответно няма пари за заплати, смята Драгомиров. 

"Винаги има недоволни, но НЕК има 3 млрд. дългове и не може да се разплаща с ТЕЦ-овете и това рефлектира върху мините. Миньорите протестират срещу НЕК, може би тук има политически фактор, но пак проблемът е в цената - ДКЕВР не дава справедлива цена на НЕК, те не могат да се издължават и става проблем в целия сектор." - смята експертът.

За момента опасността от газова криза не е толкова висока, но все пак я има, предупреди Драгомиров. По негови думи Русия се опитва да покаже, че е фактор на територията на Европа, а начинът е чрез доставките на газ.

"За съжаление интерконекторната връзка с Гърция може до някаква степен да ни достави газ, но тя няма да е достатъчна, а и цената не е ясна. Управляващите от 2009 насам- от последната газова криза трябваше да си вземат добър урок и да форсират интерконекторните връзки с Румъния, Сърбия и Турция и по този начин да имаме алтернативни източници. В момента 90% от доставките ни са от Русия." - обясни Драгомиров.

При евентуална газова криза Гърция ще стане монополист и ще определи цената, от която ние ще сме потърпевши, смята експертът. Според него на този етап управляващите трябва да се надяват да се постигне съгласие и да не се спира газта.

Пълният коментар в следващия видео материал: