БОРКОР за злоупотребите при европроекти

Коментар на Елеонора Николова зам.- директор на БОРКОР

17.07.2014 | 10:03 Редактор: Ирина Георгиева
БОРКОР за злоупотребите при европроекти

Нужно е да има случаен избор на оценителите, които оценяват проектите на бенефициентите.Това коментира Елеонора Николова зам.- директор на БОРКОР в Сутрешния блок на България Он Ер. По нейни думи още на ниво правила има пропуски и проблеми при осъществяването на европроектите. 

"Всеки по някакъв начин се съмнява в оценката на оценителите и така както случайно се разпределят делата на магистратите, така препоръчваме по същия начин, през електронна платформа или през друга организационна мярка изборът на изпълнители да бъде на случаен принцип." - обясни Николова.

Да бъде създаден регистър на всички фирми оценители, както и на консултантските фирми, препоръчва Николова. Според нея по този начин ще се осигури прозрачност за обществото, няма да има конфликт на интереси и проектите ще бъдат оценени обективно. Желателно е мотивите на оценителите, защо един проект не е одобрен също да бъдат съобщавани, сподели Николова. По този начин ще се избегнат следващи грешки и слабости.

Изборът на изпълнители на проектите да става по електронен път, предложи Николова.

"Слабост, когато бенефициентите получат одобрени на своите проекти, те сами извършат избор на изпълнителите.Ние смятаме, че това е дейност, която не е особено прозрачна." - обясни Николова.

Необходимо е да се създаде един общ регистър, в който да бъдат описани всички български и европейски програми, коментира Николова. 

Всички предложени мерки обаче трябва да бъдат приети от управляващите, подчерта Николова. По нейни думи тези мерки не отнемат ресурс, но осигуряват прозрачност и впечатление на равен шанс.