Club Investor 09.12.2014 - Има ли нова геополитическа реалност за България?

В Клуб Инвестор с Ивайло Лаков темата на 09.12.2014 г. е: "Има ли нова геополитическа реалност за България след спирането на Южен поток?

10.12.2014 | 09:04 Редактор: Красимир Лаков
Club Investor 09.12.2014 - Има ли нова геополитическа реалност за България?

„Експертите ми докладваха, че не фигурира и не е подписан дългосрочен газотранспортен договор. Към момента няма и завършен финансов модел по проекта. Двата документа са пряко свързани с изясняване на ползите за страната ни от изграждане на газопровода на българска територия.”

Това е част от разясненията, които даде премиерът Борисов пред народните представители по линия на Южен поток. И още:

Още по темата

Сценарият при 50% запълнен капацитет на целия тръбопровод Южен поток показва, че е практически невъзможно намирането на външно финансиране, поради: Невъзможност за изплащане на дълга още през първите години на проекта и Невъзможност за разпределяне на дивидент през целия живот на проекта.

Причината за спирането на проекта не е България. Причината трябва да се търси в геополитическата и икономическата ситуация. Ниската цена на петрола и санкциите доведоха до срив в РУСКАТА икономика. Бюджетът на страната се пълни основно от постъпленията от експорта на нефт и газ. В резултат рублата изгуби около 50% от стойността само през тази година. В такава ситуация цената на газопровода достига космически измерения в рубли и поради потъващата руска валута изобщо не може да се прогнозира. Освен всичко друго той може да имаше висока геостратегическа стойност за Кремъл, но икономическите ползи, които би донесъл за Москва са спорни, тъй като новата тръба трудно можеше да увеличи чувствително пазарния дял на Газпром в Европа.

От друга страна турболенциите около строежа или по-скоро спирането му дават основание за нова, по-силна интензивност на процесите по задълбочаване на евроинтеграцията на България. От една страна Брюксел може да направи жест, с който не толкова да ни компенсира за евентуалните загуби, колкото недвусмислено да покаже не България не е задния двор на Европа. Този жест би могъл да се изразява в приемането на страната ни в Шенген. Именно в такъв смисъл бяха сигналите, които дойдоха от Брюксел през миналата седмица.

Струва ми се, че най-доброто което може да направи България точно сега е да активизира европейската интеграцията, а именно влизане в шенгенското споразумение, присъединяване към банковия съюз и еврозоната. А също и по-активно участие в преговорите по трансатлантическото партньорство за търговия и инвестиции между Европа и САЩ, като използваме момента да искаме твърдо махането на визите за българи.

И така – има ли нова геополитическа реалност за България? Гости в студиото са :

генерал Димо Гяуров, експерт по сигурността, бивш директор на НРС, политолога Момчил Дойчев от НБУ и Мартин Владимиров, експерт от Центъра за изследване на демокрацията. В предаването се включва по скайп и икономистът Георги Стоев от Индъстри уоч.

Може да гледате предаването във видеата прикачени по-долу: