МОН ще пише упътване към старите учебници 1-4 клас /ВИДЕО/

Свитъците ще съдържат пояснения на съдържанието в учебниците

09.08.2015 | 12:01
МОН ще пише упътване към старите учебници 1-4 клас /ВИДЕО/

Министерството на образованието ще разработи упътване за ползване на учебницитедо 4кл, съобщи във Варна министър Тодор Танев, цитиран от Черно море.

Според него в тях има грешки и те се нуждаят от корекция. Затова ще бъдат написани упътвания, но няма да се издават нови учебници.

 

Новата учебна година ще започне със старите компютри

 

Учебните програми и стандарти ще се променят с приемането на новия закон за предучилищно и училищно образование.

На сайта на МОН ще намерите одобрените учебници за 2015/2016. Учебниците традиционно са от следните издателства: Булвест 2000, Просвета-София, Труд, Анубис, но също и от Прозорец, Рива, Техника и др. за специализираните чуждоезикови помагала. Също така традиционно не се разпространяват в електронен формат.

 

Ето какво каза министър Танев във Варна:

"Малко рано ме питате. Но ми се иска да изготвим ако не нови учебници, за което трябва нов закон – така ни убедиха, така се прави, така е нормално. Как без да има нов закон – нови учебници и новите програми.

Но това, което искам и мога да направя е свитъци. Тези свитъци да не бъдат нещо като алтернатива на учебниците. Не.

Тези свитъци ще бъдат раздадени на учителите и родителите за пояснения на някои съдържания в съществуващите учебници. И някои други подобни такива идеи имам.

 

Като методическо указания, които да коригират общи грешки като схема.

Дали ще се приеме това мое предложение.. Имам и други".

[video]

 

В интервю на Ярослава Прохазкова от 24 часа от 3 август 2015, публикувано на сайта на МОН, Танев разяснява промените, които предвижда през новата учебна година:

"Нагърбваме се с нелеката задача всички нередности от I до IV клас, за които ни информираха родители и учители, да бъдат поетапно отстранени. Подготвена е заповед за експертни комисии по отделните казуси с предложения за промени, които трябва да съгласуваме с творческите колективи. Амбицията ни е значителна част от тези реформи да станат факт още през първия срок. Законът е минал одобрение в немалка степен, активно се работи по него в момента. Ето защо екипът ми счита, че да чакаме абсолютно формалното му приемане може да ни забави значително".