Капацитетът на България за приемане на бежанци е почти запълнен

България може да приеме през 2015г. не повече от 11 хил. бежанци

14.06.2015 | 13:50 Редактор: Ирина Георгиева
Капацитетът на България за приемане на бежанци е почти запълнен

България може да приеме през 2015г. не повече от 11 хил. бежанци. Този капацитет вече е почти запълнен, коментира за  БНР председателят на Държавната агенция за бежанците Никола Казаков. По думите му броят на имигрантите към нашата страна тази година е много по-голям в сравнение с миналата и правителството трябва да се пребори за увеличаване на квотата на бежанците, които трябва да бъдат преразпределени към други европейски държави.

"Към момента, в сравнение с миналата година за първите пет месеца, потокът ни е увеличен двойно. В момента имаме 5 720 молби за закрила, а капацитетът за настаняване в агенцията е 5 300 души. В момента са настанени към 3 800 души. Имаме места за настаняване за още около 1 200 души и възможности за разширяване на капацитета с още около 1000 места. До края на октомври, може би, потокът ще бъде увеличен с около 20%." - каза Казаков.

През май ЕК предложи въвеждането на квота от 20 хил. места в ЕС за разселването на бежанци, пише Investor.bg. По-късно тя представи нови предложения, чиято основна идея е да бъдат разселени 60 хиляди имигранти в ЕС в следващите две години. От България се очаква да приеме 788 имигранти.

България обаче ще настоява квотите да са съобразени с възможностите и географското положение на страните и да са в значително по-малки размери за страни като България, които са външна граница на ЕС и са подложени на силен натиск. Позицията на страната ще бъде официално представена за заседанието на Съвет "Правосъдие и вътрешни работи" на 15-16 юни в Люксембург.