Министър Ангелкова отчете, че има интерес на руски туристи към България

19 визови центъра са изнесени в Русия с цел по-бързо издаване на визи, коментира в НС тя

15.05.2015 | 10:54 Редактор: Мариета Иванова
Министър Ангелкова отчете, че има интерес на руски туристи към България

Министърът на туризма Николина Ангелкова не очаква сбъдване на мрачните прогнози за летния туристически сезон у нас. По време на парламентарния контрол тя подчерта, че предстои сезон, изпълнен с предизвикателства, но и че ръководеното от нея ведомство полага усилия, за да се справи с тях. Министърът на туризма посочи още, че и за зимния сезон е имало прогнози за спад, но данните към момента сочат за ръст от около 8%.

Министър Ангелкова заяви още, че за компенсиране на прогнозирания отлив на руски туристи през лятото са създадени 19 изнесени визови центъра с цел по-бързо издаване на визи. За осъществяване на дейността от бюджета на туристическото министерство към МВнР са били прехвърлени средства в размер над 300 хиляди лева, стана ясно от думите на министър Ангелкова. От получената информация ставало ясно, че има интерес от страна на руски граждани за получаване на български визи, включително и за такива в последния момент.

Министърът на туризма посочи, наред с очаквания спад от руския и украинския пазар има прогнози за увеличаване на посещенията от Полша, Литва, Латвия, Германия, Турция, Гърция, Израел и Франция.

В контекста на предприетите от министерството стъпки за справяне с очаквания отлив на руски туристи от българския пазар министър Ангелкова посочи, че успешно се реализира и рекламната кампания по четирите международни канала- Еurosport, Discovery, Euronews, National Geographic.

„Всяко пропагандиране за драматичен спад в туризма не само не е полезно, но вреди на бранша“, заяви министър Ангелкова по време на парламентарния контрол.

Тя призова депутатите да не спекулират с цифри и политическо говорене, защото това не е в полза на туризма и предстоящия сезон. Така тя отговори на упрек от депутати, че очакваните преки загуби за предстоящия сезон за хотелиерите са 160 милиона евро.