Калфин: Пенсионната система в момента е такава, че гарантира ниски пенсии

Хората с ниски пенсии и заплати не трябва да се облагат допълнително, смята социалният министър

06.03.2015 | 15:12 Редактор: Ирина Георгиева
Калфин: Пенсионната система в момента е такава, че гарантира ниски пенсии

Пенсионната система в момента е такава, че гарантира ниски пенсии на хората, коментира вицепремиерът и министър на труда и социалната политика Ивайло Калфин в отговор на питане на депутата от "БСП лява България" Мая Манолова за пенсиите на работещите пенсионери по време на парламентарния контрол, предаде БТА. Той допълни, че се занимава с нещо, с което досега никой не се е занимавал, включително и правителството на Орешарски - с това в максимално широк диалог да се обсъди как да се стабилизира пенсионната система.

Хората с ниски пенсии и заплати не трябва да се облагат допълнително, припомни позицията си социалният министър Калфин. Той допълни, че предложението за облагане с данъци на доходите на работещите пенсионери не е негово - в отговор на критиките на Манолова, според която идеята цели "инвестиционната програма на правителството да се попълва с мизерните левчета на българските пенсионери"

"Ако не можете да се преборите за пенсионерите, ако се срамувате от левите избиратели, от тези, които гласуваха за вас да сте народен представител и социален министър, вземете пример от господин Вучков - подайте си оставката." - каза Манолова и допълни, че на форума на АБВ не председателят на партията е този, който трябва да си подаде оставката.

"Аз се въздържам да давам съвети във вашата партия кой да си подаде оставката, но може би вие не трябваше да се кандидатирате и да кажете на вашите избиратели, че правителството на Орешарски поставя държавата в ситуация, в която тази година трябва да плати 8 милиарда стари, натрупани от вас задължения." - посочи вицепремиерът Ивайло Калфин.