Станишев откри кампания „България в Шенген. Време е!“

На събитието присъстваха вицепремиерът Меглена Кунева и правосъдният министър Христо Иванов

05.03.2015 | 16:35 Редактор: Мариета Иванова
Станишев откри кампания „България в Шенген. Време е!“

Президентът на ПЕС Сергей Станишев даде старт на национална кампания    „България в Шенген. Време е!“

„Днес заедно поставяме началото на един нов разговор за България в Европа. За Европа на справедливостта и морала. За индивидуалното и националното достойнство. За равнопоставеността и почтеността,“ заяви той при откриването на кампанията, съобщиха от пресслужбата на Станишев.

На събитието присъстваха вицепремиерът по координация на европейските политики и институционалните въпроси Меглена Кунева, министрите на културата и правосъдието Вежди Рашидов и Христо Иванов, както и над сто интелектуалци, учени, представители на медиите и известни имена на културата, изкуството и спорта.

„Ние се обръщаме днес с една идея, която не е никакъв елитарен каприз, нито е театрално усилие, както и не е сведена само до свободата да кацнем на някое летище. Това е една всеобща, всеобхватна националнозначима идея“, заяви проф. Андрей Пантев по време на откриването.

„Правото не е на наша страна. Единственият начин да преодолеем, каквито и да е трудности по Шенген, е да отговорим с повече работа“, посочи вицепремиерът Меглена Кунева.

По думите на президента на ПЕС Сергей Станишев, който е и инициатор на кампанията, отдавна е дошло времето да преоткрием темата за европейското самочувствие на България.

„Често ни третират като европейци втора ръка. А ние го приемаме. И някак плашливо и неуверено поставяме важните за нас въпроси пред Европа и европейските институции.  Смятам, че днес трябва да покажем ново европейско самочувствие.

Каквото се искаше от нас, беше изпълнено. Нещо повече, в контекста на международни конфликти, браним външната граница на ЕС. Затова оставането на България и Румъния извън Шенгенското пространство вече е нелогично. То поставя под въпрос общата ни сигурност, но и същността на европейската идея,“ заяви Станишев. - „България в Шенген“ е моя лична кауза. Политическата ми позиция като президент на ПЕС ми дава европейска роля. Но искам и в новата си европейска роля да служа на България“, заяви още  Станишев.

Той посочи, че каузата вече има много европейски приятели, сред които президентът на ЕП Мартин Шулц, председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер, премиерът на Италия Матео Ренци и др.

Кампанията вече има и посланици зад граница.

„Нека ви споделя и нещо, което много ме трогна. Днес в Париж ще прозвучи „Облаче ле, бяло“, а Дони ще носи значката си с логото на кампанията на концертите в Брюксел, Люксембург, Лондон, Виена, Милано и Мюнхен”, разказа Станишев.   
Кампанията „България в Шенген. Време е!“ стартира с патриотичен клип на 4 езика (освен на български, на английски, френски и немски).  

Присъстващите на старта на кампанията подписаха Декларация в подкрепа на каузата.