Парламентът създаде анкетна комисия за КТБ

Избирането на състава на комисията беше отложено за следващата седмица

05.03.2015 | 14:03 Редактор: Мариета Иванова
Парламентът създаде анкетна комисия за КТБ

С 84 "за", без нито един "против" и двама "въздържал се" Народното събрание гласува анкетна комисия за проверка на фактите и обстоятелствата, свързани с действията на държавни органи и институции, които е следвало да упражнят контрол и да противодействат на източването на КТБ в периода 2009-2014 година. Вносители са депутати от различни парламентарни групи.

Временният орган ще бъде на пропорционален принцип и в него ще влизат представители на всички парламентарно представени формации.

Персоналният състав на комисията обаче не бе избран, предава БТА.

По предложение на Цвета Караянчева от ГЕРБ и след прегласуване депутатите отложиха за другата седмица гласуването, защото все още нямали готови имена.

Димитър Байрактаров от Патриотичния фронт /ПФ/ възрази с аргумента, че е важно да има такава комисия.

„Несериозно е“, мотивира се той, - „да казвате, че не сте готови, защото дебатът се води две седмици. Най-малкото, това НС пое ангажимент да бъде избрана международна фирма, която да разследва паричните потоци от КТБ“, посочи депутатът.
Колегата му от ПФ Слави Бинев очаква реални резултатите, а не хвърляне на прах в очите. Българският народ трябва да разбере истината, каза той.