Остър недостиг на квалифицирани кадри у нас

Кирил Добрев и Мая Манолова предлагат зелена карта за бесарабските българи

27.02.2015 | 19:00 Редактор: Кремена Кръстева
Остър недостиг на квалифицирани кадри у нас

60% от завършилите висше образование се реализират след това на трудовия пазар, а едва половината от тях започват да работят по специалността си. Това сочат данните на БСК. Бизнесът настоява да се ускори издаването на работни разрешителни за чужденци, които биха могли да започнат работа в сфери, където има остър дефицит на кадри. В същото време депутатите от БСП Мая Манолова и Кирил Добрев поискаха да се въведе зелена карта за бесарабските българи и за българите от Западните покрайнини.

От стопанската камара настояват финансирането на университетите да зависи от процента реализирали се техни студенти на трудовия пазар. Предлагат и да се ползва и чуждия опит.

"Примерно в щатите не можете да запишете магистърска степен, ако не сте нямате две или три години стаж. Целта е да свикнете с изискванията на едно конкретно работно място, оттам да запишете съответната специалност вече имайки предвид тези изисквания вие можете да не попаднете на същото работно място но вие сте насочен съобразно конкретните изисквания и вероятността да не ви изненада пазара е нищожна." - заявява Камен Колев, заместник-председател на БСК.

В момента фирмите търсят около 10 хиляди IT специалисти. Остър е дефицитът на служители и в туризма. Недостиг на лекари и инженери започва осезаемо да се усеща на трудовия пазар. Депутатът Кирил Добрев излезе с предложение как да се ограничи недостига на кадри в определени професии.

"Общини, държавни учреждения, болници да поемат издръжката на обучението на един лекар, в края на краищата медицината е най-скъпото образование и давам пример болницата в Габрово има нужда от лекари специалисти и поема тяхната издръжка. След това този лекар има ангажимент да работи в тази болница и да направи своята специализация." - предлага Кирил Добрев.

Трайният дефицит на кадри в определени професии на фона на сравнително висока безработица провокира политиците да търсят решение. Депутатите от БСП Мая Манолова и Кирил Добрев поискаха да бъде въведена зелена карта за бесарабските българи и за българите от Западните покрайнини. Двамата настояват да се промени постановлението, с което се регламентира допускането на студенти от тези територии да завършат образованието си в наш университет.

"Аз мисля, че трябва да осъществим връзка между българския пазар и нашите сънародници, които живеят в чужбина. пак казвам не за да вземем мястото на някой български гражданин, който иска да започне работа имаме трайно незаетите позиции на пазара на труда."- посочва Кирил Добрев.

В момента обаче процедурата по издаване на разрешително за работа на чужденец е твърде бавна, отнема 7-8 месеца. Бизнесът настоява тази процедура рязко да се съкрати.

В момента средствата, които фирмите влагат в обучението на служителите си, им се приспадат от данък печалба. Усилията на държавата според предприемачите трябва да се насочат към привличане на квалифицирани кадри.