По две основни версии се работи по случая с убийството на Борис Борисов - Белята

Това коментира главният секретар на МВР Светлозар Лазаров

28.02.2015 | 12:13 Редактор: Ирина Георгиева
По две основни версии се работи по случая с убийството на Борис Борисов - Белята

По две основни версии се работи по случая с убийството на Борис Борисов - Белята. Първото направление е криминален бизнес и интереси в него, а второто е по лични мотиви между кримнинално проявени лица. Това коментира главният секретар на МВР Светлозар Лазаров, който присъства на традиционна кушия в столичния „Бенковски” за Тодоровден.

Интересен е фактът за мястото, където е убит Белята, обясни Лазаров.

"Към момента сме затруднени да изясним с кое лице, изтърпяващо ефективна присъда - лишаване от свобода, се е срещал Борис Борисов. Към момента няма как да получим адекватна и обективна информация, тъй като на мястото нито има камера, а и самият район се охранява от лица, изтърпяващи ефективна присъда лишаване от свобода, което за мен е малко озадачаващо." - коментира Лазаров, предаде агенция "Фокус".

На въпрос, дали е поискал съдействие от колегите в ГД "Изпълнение на наказанията", ако могат да помогнат с информация, колко близо до оградата е бил Борисов, главният секретар заяви, че убийството е станало непосредствено до оградата, а мястото, където е станало реално е имало лица, които изтърпяват ефективни присъди - лишаване от свобода, които са имали безпрепятствен достъп.

"Анализирайки ситуацията, това се оказва много добра явка за срещи, тъй като няма камери и близки лица в района. Ние работим по разкриване на конкретното престъпление, но реално изпитваме обективни трудности, тъй като не можем да установим с кого е провеждан среща." - посочи главният секретар на МВР - Светлозар Лазаров.

Лазаров обясни, че най-вероятно е ставало дума за срещи, свързани с криминален бизнес.

Борис Борисов, известен като Боби Белята, е намерен застрелян в автомобила си близо до Казичене около 21:30 на 26 февруари. Той е известен в столичния ъндърграунд. Борисов е с условна присъда за това, че е сложил бомба в столичен автосервиз през 2002 г. Тогава той е задържан заедно със свой познат, Боян Харалампиев Митничара, по това обвинение. 

Малко по-късно обаче съдът ги освобождава. Борисов обяснява, че по време на взрива е бил на риба. Именно този случай кара тогавашния главен секретар и сегашен премиер Бойко Борисов да каже прословутата реплика "Ние ги хващаме, а те ги пускат".

До 2007 г. Боби Белята е известен автомобилен състезател, който печели няколко международни приза. През 2007 г. обаче слага край на кариерата си. 

Той е смятан и за приближен до сочения за наркобос Христофорос Аманатидис, както и за част от бандата на Чуковете.