Денко Георгиев: Нужна е държавна политика за развитие на лозарството

Според него заради липсата на държавна политика е затруднено създаването на нови насаждения

28.02.2015 | 17:07 Редактор: Ирина Георгиева
Денко Георгиев: Нужна е държавна политика за развитие на лозарството

Нужна е държавна политика за развитие на лозарството и за създаване на нови насаждения, смята административният секретар на Черноморската регионална лозаро-винарска камара във Варна Денко Георгиев, съобщава агенция Черно море. Според него заради липсата на държавна политика е затруднено създаването на нови насаждения, изчезват и традиционните български сортове. Много от базите за производство на вина са променили статута си или са фалирали, каза Георгиев и посочи като примери Силистра, Шумен, Каварна, Провадия, Варна, Попово. 

Денко Георгиев бе гост на организирания за 18-ти път на 28 февруари от Асоциацията на лозарите и винопроизводителите в Силистренско празник на лозето и виното.

На празника бе разпространено становище от Черноморската регионална лозаро-винарска камара до Националната лозаро-винарска камара във връзка с подготвяния нов Закон за виното и спиртните напитки.

В писмото се изразява тревога от намерението със закона да се разреши на всички производители да произвеждат само срещу декларация пред Изпълнителната агенция по лозата и виното до 100 хектолитра вино за продажба на крайни клиенти. Според писмото това крие опасност пазарът да бъде залят с вина с по-ниска себестойност. Смята се, че така се занижава контролът на качеството.

Много се говори за подпомагане на малкия и среден бизнес, но към тая дата не виждам какво се прави - просто трябва да заработи държавата, заяви председателят на Асоциацията на лозарите и винопроизводителите в Силистренско Божидар Боев.