Метрото тръгва към летището през април

С пускането на новите участъци се очаква 350 000 столичани дневно да се возят на метрото

27.02.2015 | 19:46 Редактор: Васил Детелинов
Метрото тръгва към летището през април

Метрото до летището е почти готово. Очаква се отсечката до Терминал 2 на столичното летище да бъде пусната в началото на април. Кметът на София Йорданка Фандъкова, директорът на подземната железница Стоян Братоев и транспортният министър Ивайло Московски инспектираха участъка от Летището до метростанция "Дружба".

/Снимки: Васил Детелинов/

Новите четири метростанции вече са почти готови. Вървят последните довършителни работи. Статуя на Орфей ще посреща и изпраща пътниците при летището. От няколко дни по трасето се движат и експериментални влакове. Очаква се с пускането на отсечката до аерогарата още 90 хиляди души да използват метрото.

С пускането на трасето ще бъдат променени и няколко от спирките на автобусите на градския транспорт. Така, че в рамките на 10 минути да се стигне до най-близката метро станция. Отделен автобус обаче няма да свързва двата терминала на Летището. Между тях ще се пътува с досегашните линия 84 и 384.

Метрото до летище София в цифри

Проектът за разширение на метрото в София - Етап III се финансира със средства от Оперативна програма "Транспорт" 2007-2013 г.

Разделен е на 2 участъка:

  1. Лот 1 Цариградско шосе – Летище София и
  2. Лот 2 ж.к. Младост 1 – Бизнес парк в Младост 4.

Обща стойност 407 млн. лв.

215 млн. от тях по линия на Оперативна програма "Транспорт" 2007 – 2013 г.

В обхвата на проекта са включени изграждането на 7.6 км метро линии и 7 нови метро станции.