ВСС прие оставката на съдия Владимира Янева като ръководител на СГС

Съдията от ВКС Владимир Йорданов ще е временно шеф на СГС

26.02.2015 | 15:28 Редактор: Ирина Георгиева
ВСС прие оставката на съдия Владимира Янева като ръководител на СГС

ВСС прие оставката на съдия Владимира Янева като ръководител на СГС. 15 от членовете на съвета подкрепиха оставката, а само един се въздържа.

На 24 февруари съдия Владимира Янева подаде оставка от длъжността. Само преди седмица пък ВСС единодушно реши да я отстрани като съдия и председател на СГС, докато приключи досъдебното производство срещу нея за подписване на разрешенията за СРС по разработката "Червеи". Предложението за това беше направено от главния прокурор Сотир Цацаров.

За временно изпълняващ длъжността на админинистративен ръководител на СГС бе избран съдия Владимир Йорданов от ВКС, предложен от председателя на ВКС Лозан Панов, предаде Dnes.bg. Панов аргументира предложението си, че съдия Владимир Иванов може добре да се справи със задължението си като временен председател на СГС.

Според него назначаването на съдия от същия съд не би могло да осигури необходимото спокойствие при работата на съда и затова ръководителят трябва да дойде отвън. 

"Трябва да се потуши напрежението сред колегите, както и да се подобри начинът за разпределение на делата." - коментира Лозан Панов. Ще бъде направена проверка на командированите съдии, както и основанията за командироването им.