Оценката на БСП за първите 100 дни от управлението е негативна

Конгресът на партията е насрочен за 5 април

22.02.2015 | 16:44 Редактор: Георги Стоянов
Оценката на БСП за първите 100 дни от управлението е негативна

Оценката на БСП за първите 100 дни от управлението е негативна. Това заяви Янаки Стоилов - заместник-председател на Националния съвет на БСП, който представи позицията на НС на партията за 100-те дни управление на правителството.

По-рано днес се състоя заседание на Националния съвет на левицата, на което е решено конгресът на партията да се състои на Цветница - 5 април.

Още по темата

По думите на Стоилов най-голямата заслуга на правителството е самият факт на неговото съществуване и това, че не се наложи провеждането на нови предсрочни избори. Освен от четворната коалиция кабинетът е подкрепен от плаващи мнозинства в парламента, които обслужват финансово- икономически групи, като се стреми да омаловажи ролята на БСП, посочи Стоилов.

Според него има промяна в подхода и стилистиката на правителството. То следва политика на харчене за сметка на всички без да е осигурило средства, правителството натоварва бъдещите покорния.

Стоилов посочи, че кабинетът не си поставя ясни цели за развитието на страната и имитира реформи. Водещ е стремежът за стабилност до следващите избори. Правителството обаче не предприема мерки срещу злоупотребите в банковата система, а напротив - планира да вземе скандален заем от 16 млрд.лв. Дългът не включва средства за инвестиции, но ще се плаща от поколения български граждани, отбеляза Стоилов.

Той каза, че правителството увеличава социалните и регионалните неравенства, харчи не своите пари, а тези на децата. Кабинетът не предвижда ефективни мерки за увеличаване на заетостта и доходите и за намаляване на заетостта. Кабинетът загуби възможността за реализацията на големите енергийни проекти, от което България губи огромни средства, отбеляза Стоилов.

По думите му правителството не е предприело действия в подкрепа на икономическия растеж и е допуснало стагнация на икономиката.

Кабинетът подготвя разполагането на тежко въоръжение на територията на страната и на център на НАТО за координиране на сили за бързо реагиране, каза още Стоилов.

Още в репортажа на Борислав Петров: