Протест под надслов „СТОП на руската агресия в България“ се провежда пред президентството

Целта е да се покаже, че България е лоялен член на Европейския съюз и НАТО, коментира един от организаторите

21.02.2015 | 12:47 Редактор: Георги Стоянов
Протест под надслов „СТОП на руската агресия в България“ се провежда пред президентството

Стотици граждани се събраха пред президентството в София на митинг под наслов "Стоп на Кремълската информационна агресия в България". Събитието е организирано от социалните мрежи и на него не се допускат партийни знамена и символи, съобщава БНР.

Целта е да се покаже, че България е лоялен член на Европейския съюз и НАТО, заяви един от организаторите - Димитрин Вичев.

„Настояваме за формулиране на категорична позиция на българските държавни органи по въпроса с кремълската информационна агресия в България. Искаме правителството да излезе с нарочна декларация, че България е и ще бъде член на Европейския съюз и НАТО и че българското правителство осъжда агресията на Русия срещу независима Украйна и срещу нарушаването на минските споразумения. Искаме да се заяви категорично, че въпросът с излизането на България от Европейския съюз и НАТО не стои на дневен ред, да препотвърдят категорично европейския ни и евроатлантически избор и път”, коментира Вичев, цитиран от БНР.

Още по темата

"Не съм русофоб, но не съм и роб", "Аз не съм русофоб, аз съм тиранофоб"  - с такива плакати граждани се събраха пред президентството, за да подкрепят евроатлантическия избор на България.

Според организаторите, страната ни години наред, без оглед на партийния цвят на правителствата, е отстоявала избора си на лоялен член на Европейския съюз и НАТО и не бива да се позволява на шепа хора да застават срещу този избор.

Политици, организации и медии, които се опитват да откъснат България от Европа, следва да бъдат третирани като национални предатели, казват присъстващите.

Редом с българското, тук се веят и много украински знамена и звучи и украинска музика. Участниците в събитието изразяват подкрепа за народа на Украйна, който "с цената на много жертви се бори срещу руската военна агресия за европейския си път на развитие.

Още следващата седмица гражданите ще поискат среща с ръководството на парламента и с президента, за да настояват за обща държавна позиция, която да препотвърди евроатлантическата ориентация на България.

Вижте повече в репортажа на Христиания Червенкова и оператора Димитър Розов: