Министър Горанов: Няма как да се правят бюджети на дефицит и да не се поема дълг

За да не се взима нов дълг, не трябва да се формира дефицит в бюджета

18.02.2015 | 16:23 Редактор: Ирина Георгиева
Министър Горанов: Няма как да се правят бюджети на дефицит и да не се поема дълг

Договорът за дилърство за емитиране на държавен дълг с четири банки не ангажира правно страната ни за задължително поемане на дълг, ако България намери друг финансов ресурс, то тя може да не емитира и едно евро. Това коментира на пресконференция министърът на финансите Владислав Горанов относно законопроекта за ратифициране на договора за дилърство с банките Citigroup Global Markets Limited, HSBC Bank plc, Societe Generale и UniCredit Bulbank AG за емитиране на държавни облигации до 8 млрд. евро, предаде БТА. 

Законопроектът трябваше да бъде гласуван в парламента на 18 февруари, но поради изчерпване на времето бе отложен за 19 февруари. Горанов подчерта, че договорът за дилърство е юридически документи, в който са фиксирани таксите и комисионните за 
посредническите услуги на банките и тези такси са много по-ниски, отколкото при други подобни договори през предишни години.

"Няма как да се правят бюджети на дефицит и да не се поема дълг." - посочи Горанов.

Финансовият министър отбеляза, че друг вариант за това е приватизация, но държавата няма такава възможност в момента. Затова вариантите са или да харчим по-малко и да вървим към балансирани бюджети още от 2015 г. или да увеличим данъчната тежест, с което аз като финансов министър не съм съгласен, коментира Горанов. Той посочи, че в предизборната си програма ГЕРБ е заложила на това, че параметрите на данъчната ни система няма да бъдат променяни.

Финансистът добави, че приходите за януари в бюджет 2015 са с 400 млн. лв. повече спрямо същия период година назад. Хазната за месеца е на излишък за първи път от 2009 г. По думите му, за да не се взима нов дълг, не трябва да се формира дефицит в бюджета. Ако не искаме дефицит, трябва или да повишим данъците, което не подкрепям, или да харчим по-малко, допълни Горанов.

Няма рискове пред изпълнението на бюджет 2015г, съобщи финансовият министър. 

"Твърде рано е, но всички данни показват, ме резервите в сивата икономика и усилията за намаляване на кражбите от приходната част, дават резултат. Ако бюджетното изпълнение продължава да се движи така, както е досега, аз няма да имам аргументи да опонирам за изплащане на великденски добавки за българските пенсионери." - заяви министърът.

Бюджетът за 2015 г. със сигурност не е най-добрия бюджет, но е бюджет, който връща България там, където нашите европейски партньори са свикнали да ни виждат, каза Горанов и добави, че бюджетът отговаря на всички европейски изисквания за фискална стабилност.

Горанов отбеляза, че благодарение на предсказуемото и бързо връщане на държавния дълг от 1, 131 млрд. щатски долара, падежирал през януари тази година, с около 20% е спаднала доходността на бенчмарковите ценни книжа на България спрямо ноември 2014 г. 

Горанов подчерта, че предсказуемото управление на държавния дълг е много важно и именно затова е желанието на правителството да ратифицира договорите с банките посредници за емитиране на нов държавен дълг през следващите три години. Трябва да имаме визия как ще покриваме бъдещи държавни задължения, защото ако има политически катаклизми и отново управлението е в ръцете на президента, ще има реален риск страната ни да не може да обслужи тези задължения, посочи Горанов.